Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz: közeleg az indulás

Alig több mint egy hét, és újra kifut a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz: nem árt igyekeznie annak, aki ott szeretne lenni a legendás szerelvényeken.

10 év, 10.000 utas, 25.000 kilométer – ez a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz mérlege. A kultikus zarándokvonatok 2017. június 2-5. között ismét felkeresik a Erdélyben a Csíksomlyói Búcsút és a Történelmi Magyarország Ezeréves határát. A Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezésében idén 1200 zarándok vág neki az útnak.

450. éve ünneplik a Székelyek a Csíksomlyó Búcsút az idén, s ez az év különleges azért is, mert éppen 10 éves a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz, az Össznemzeti Zarándokvonat. A Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz kocsijait az idén Szombathelytől Budapestig a Mátyás király mozdony, Budapesttől Székelyföldig – aztán visszafelé Székelyföldtől Budapestig – a II. Rákóczi Ferenc mozdony húzza majd. (A menetrend megtekinthető ITT.)

Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz: Nagyvárad, ünnepi megálló

A zarándokokat az indulás délelőttjén Nagyváradon Tőkés László református püspök és Európai Parlamenti képviselő fogadja a helyi magyarok társaságában. A következő ünnepélyes fogadtatás helyszíne Kolozsvár, ahol péntek délután a helybeli magyarok ünnepi műsorral kedveskednek a vonat utasainak. Gyergyószentmiklóson és a Székelyföldön minden településen ünnepélyes fogadtatásban lesz rész az utazóknak.

Csíksomlyói búcsú

Az utazás második napján érkezik el az egész program csúcspontja: a Csíksomlyói búcsú, az ünnepi szentmise a kegytemplom fölött “nyeregben”. Harmadik napon vasárnap az Össznemzeti Zarándokvonat eljut a Gyimesekbe a Történelmi Magyarország Ezeréves határára, ahol az utasok részt vesznek a Kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén. Ugyanezen nap délutánján, június 4.-én a Gyimesekből visszafele jövet a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokai a madéfalvi, csíki székelyek ezreivel együtt kopjafát állítanak és műsorral emlékezik meg a Trianoni békediktátum aláírásának szomorú évfordulójáról.

Koncert Székelyföldön

A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences testvér, római katolikus lelkivezetője Kóczán Árpád tábori esperes. Az út sztárvendége Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas és érdemes művész, aki a székelyföldön koncertet ad, a vonaton pedig virágénekekkel szórakoztatja a zarándokokat. A protestáns felekezetek nevében az induláskor Budapesten, a Keleti pályaudvaron Dr. Fischl Vilmos evangélikus püspök búcsúztatja és áldja meg a vonatot és a zarándokokat. (A részletes program megtekinthető ITT.)

Legyél az első hozzászóló "Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz: közeleg az indulás" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*