Nagyvárad kincsei

Több száz éves magyar műemlékek, a barokk és szecesszió gyöngyszemei, folyamatosan újuló belváros és zöld terek hada – ez várja a látogatókat a határ másik oldalán, Romániában, Nagyváradon.

Pár nappal ezelőtt Budapesten került bemutatásra a nem is olyan kicsi, 200 ezer lakosú település. A város alpolgármestere, Huszár István és a település turisztikai marketingért felelős szervezete, az Oradea Tourism igazgatója, Mihai Jurca  arról számolt be, hogy az utóbbi időben rendkívül sok fejlesztés zajlott Nagyváradon. Két hónapon belül újjászületett sétálóutca és felújított vár fogadja a turistákat.

A városban sétálva olyan szépségekben gyönyörködhetünk, mint a szecessziós stílusú Feketesas-palota, mely a 1908-ben készült el, és bálteremnek, kaszinónak, mozinak és irodáknak ad otthont.

Feketesas

A település várának felújítása mintegy 20 millió euróba került, elkészülte után kávézókkal és éttermekkel bővítve élvezhető majd az ittlét.

Nagyvárad vár

Vétek lenne kihagyni az Astoria Szállót, melynek egyik emeleti szobájában lakott egykor Ady Endre – ezt ma bárki kiveheti.

Astoria szálló

A város egyik ékköve a katolikus püspökség és székesegyház barokk épületegyüttese, a bécsi Belvedere kicsinyített mása. A templomban található egyéb iránt Szent László egyik hermája is.

Érdemes egy sétát tenni a Holdas templom felé, melynek a 18. században épült óraszerkezete a hold fázisait mutatja.

Nagyvárad Holdas templom

Nem lenne teljes a kép az eklektikus városháza és a tűzoltótorony nélkül.

A csodás épületeken kívül a kerékpár szerelmeseinek is külön élmény a város, hiszen 30 kilométeres bicikliútjával igazán megkönnyíti a két keréken közlekedők dolgát. Aki pedig megfárad, igénybe veheti az itteni gyógyvíz jótékony hatását. A központtól csupán kilenc kilométerre található Félixfürdő, ahol garantált a teljes kikapcsolódás.

Utazás előtt érdemes utánanézni a fesztiválok pontos időpontjainak, a város ugyanis nem szűkölködik a programokban.

Huszár István tájékoztatójából azt is megtudtuk, hogy annak sem kell tartania, aki nem beszél idegennyelveket, hiszen rengeteg magyar nyelvű információ, étlap, sőt magyar nyelvű színdarabok várják a határon túlról érkezőket.

Legyél az első hozzászóló "Nagyvárad kincsei" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*