Négy százalékkal élénkült a légiutas-forgalom novemberben

Novemberben a kapacitások 6,1 százalékkal bővültek, így az átlagos töltöttségi mutató (load factor) 1,4 százalékkal 76,3 százalékra csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az év első tizenegy hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva 5,1 százalékkal növekedett az utaskilométer (RPK). A legnagyobb növekedést a közel-keleti légi cégek jelentették: 2012 novemberéhez képest 9,7 százalékos bővülést tapasztaltak, amely elsősorban az üzlethez köthető prémiumutazások iránti nagyobb érdeklődésnek köszönhető.

Európában 4,1 százalékos volt a keresletbővülés, ám a kapacitások ennél nagyobb mértékben, 4,8 százalékkal emelkedtek, ezért a töltöttségi mutató fél százalékponttal, 77 százalékra csökkent.

A kelet-ázsiai légi cégek 2012 novemberéhez képest 5,5 százalékos bővülésről számoltak be, ez elsősorban Japán és Kína jól teljesítő gazdaságának köszönhető az IATA szerint.

A belföldi forgalomban az IATA szerint 3,1 százalékos növekedés volt 2012 novemberéhez képest 77,7 százalékos töltöttségi mutató mellett, az év tizenegy hónapjában pedig 4,7 százalékkal több utas volt az előző év azonos időszakához viszonyítva a belföldi járatokon, a gépek pedig ebben a periódusban átlagosan 80 százalékos töltöttséggel üzemeltek. A szövetség arra számít, hogy a növekedés a következő hónapokban gyorsulni fog.

Az IATA a világ légi forgalmának 84 százalékát fedi le, taglétszáma 240 légitársaság.

Legyél az első hozzászóló "Négy százalékkal élénkült a légiutas-forgalom novemberben" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*