Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség: javulás csak a harmadik negyedévben várható

Csak a harmadik negyedévben várható, hogy a legnagyobb belföldi piaccal rendelkező országokban (Kína, Egyesült Államok) élénkülni kezd a légi utasforgalom a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint.

Brian Pierce, a háromszáz légitársaságot tömörítő montreali szervezet keddi, újságíróknak tartott videókonferenciáján azt mondta, március közepe óta Kínában stabilizálódott a belföldi járatok száma, a tavalyinak csak 20 százaléka közlekedik, és ez az arány várhatóan nem emelkedik jelentősen a következő időszakban. Hasonló forgalomra számítanak később az Egyesült Államokban is – tette hozzá.

A folyamatok mögött a bizalom hiánya húzódik meg, Brian Pierce szerint bár Kínában az üzleti bizalmi index már javulóban van, de a turizmus még ott sem indult be, mert az utasok egyelőre a fertőzéstől félve nem mernek repülőre szállni. Javulás ebben az IATA szerint csak a harmadik negyedévben várható, és a bővülés lassú folyamat lesz. A regionális, kontinentális és interkontinentális járatok csak ez után szállhatnak majd fel – mondta Brian Pierce.

Alexande de Juniac, a szervezet elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a légitársaságok jövedelmezősége nagyban múlik majd azon, hogy milyen egészségügyi intézkedéseket vezetnek be. A rövidtávú járatokon átlagosan 70-72 százalékos töltöttségen felül lehet nyereségesen járatot üzemeltetni, de, ha blokkolni kell a középső székeket – oda nem értékesítenek jegyet, hogy nagyobb legyen  atávolság az utasok között -, akkor az elérhető legnagyobb kihasználtság is csak 66 százalék lesz. Emiatt szerinte az olcsó repülésnek egy időre vége, mert a válság előtti jegyárakkal nem lehet ilyen környezetben üzemelni. (MTI)