Nemzetközi turizmus: 1400 milliárd dollárnyi exportgenerálás 2013-ban

A UNWTO adatai szerint a nemzetközi közlekedési kiadásokat is tartalmazó nemzetközi turisztikai költés 2013-ban 1400 milliárd dollárt tett ki. Ez két részre bontható: a nemzetközi utazóktól származó, a desztinációkban keletkező bevételre, valamint a nemzetközi közlekedésnek köszönhető exportra. Előbbi 2013-ban 1159 milliárd dollár (873 milliárd euró) volt, utóbbi pedig 218 milliárd dollárt tett ki.

A nemzetközi utazások eredményezte 1159 milliárd dollár a hosszú távú trend feletti mértékben, 5,3 százalékkal haladja meg az előző évi értéket. Taleb Rifai, a UNWTO főtitkára kiemelte, hogy ezek az eredmények is alátámasztják a turizmus szerepének erősödését a gazdasági növekedés ösztönzésében és a nemzetközi kereskedelemben.

Továbbra is a fejlődő piacok játsszák a főszerepet a nemzetközi turisztikai kiadások növekedését tekintve. 2013-ban a költés esetében a negyedik legnagyobb piac, Oroszország nemzetközi turisztikai kiadásai 24,9 százalékkal növekedtek az elmúlt évben. Az első helyen álló Kína kiadásai még jelentősebb mértékben, 26,1, Brazília turisztikai kiadásai pedig 12,9 százalékkal bővültek.

Magyarország fontos küldő piacai közül a legtöbb esetben – Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Lengyelország, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szaúd-Arábia, Törökország és Ukrajna – emelkedtek a turisztikai kiadások 2013-ban. Ezzel szemben Ausztria, Hollandia, Japán és Olaszország nemzetközi turisztikai kiadásai csökkentek az eddig rendelkezésre álló adatok szerint.

A 2014 első hónapjaira adatot szolgáltató 99 desztináció többsége a nemzetközi turistaérkezések számának növekedéséről számolt be. 23 országban visszaesés volt tapasztalható 2014 első hónapjaiban. Az előzetes adatok szerint 2014. január–februárban a nemzetközi turistaérkezések száma világszerte 5,3 százalékkal, Európában 5,2 százalékkal nőtt. A hazánkat is magában foglaló Közép- és Kelet-Európa 4,1 százalékos bővülésről számolt be.

A jelentés részletes magyar nyelvű összefoglalása a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól letölthető innen!

Az angol nyelvű kivonat a UNWTO honlapjáról ingyenes letölthető itt!

Legyél az első hozzászóló "Nemzetközi turizmus: 1400 milliárd dollárnyi exportgenerálás 2013-ban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*