Népszerű látványosság a megnyitott brassói Fellegvár

Fotó: brasovcity.ro

Csoportosan és egyénileg is számos látogató keresi fel a nyolc év után ismét megnyitott brassói Fellegvárat, amely a felújítás megkezdése előtt ezen a héten ingyen megtekinthető.

A helyi sajtó beszámolói szerint naponta több mint százan tekintik meg a műemlék épületet, amely a múlt hétvégén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A vár 2015 óta volt zárva, most vasárnapig 12 és 20 óra között ingyen megtekinthető.

Brassó önkormányzata júliusban vette át a város fölé magasodó értékes épületegyüttest a román pénzügyminisztériumtól, miután a szaktárca lemondott róla a város javára. Az erdélyi város turisztikai és kulturális célra hasznosítaná az erődítményt.

Allen Coliban polgármester a hétvégi megnyitón közölte, hogy miután a héten a város lakói és a turisták ismét megtekinthetik az évekig lezárt látványosságot, elkezdődik a vár felújítása. A tervek szerint ezt követően, jövőre nyílnának meg a várkapuk a látogatók előtt.     Az elöljáró az ingatlan átvételekor úgy nyilatkozott: az épületegyüttes jó állapotban van, de meg kell erősíteni a külső falakat és a tetőzetet. A felújítás közlése szerint 1,5 millió lejbe (113 millió forint) kerül. A történelmi vár hasznosítását a Brassó megyei önkormányzattal és a megyei múzeummal közösen tervezi a városvezetés.

A várat 1554-57-ben építették, majd egy tűzvész után 1618-ban újjáépítették. A kommunizmus idején a román titkosszolgálat, a Securitate börtöneként, majd levéltári lerakatként használták, később középkori étterem és fegyverkiállítás működött benne. (MTI)