Testes borok, érett tökök, évszázados épületek – hétvégi programajánló

Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu

Borok és történetek lesznek a középpontban a Kerekdomb Fesztiválon, „Európa mértani közepén”. Újra itt az Őrségi Tökfesztivál, Székesfehérváron pedig a hétvégén olyan épületekbe is bejuthatunk, ahová máskor nemigen sikerül.

Kerekdomb Fesztivál „Európa mértani közepén”

Forrás: tokaj-turizmus.hu

112 program, köztük koncertek, borkóstolók, színházi és irodalmi előadások várnak mindenkit szeptember 15. és 17. között Tállyán a nyolcadik Kerekdomb Fesztiválra. Fellép többek közt a 30Y, az Elefánt, a Follow The Flow és Palya Bea is a háromnapos őszindító fesztiválon.

Az idei fesztivál teljes programja már elérhető a fesztivál weboldalán. A Kerekdomb Fesztivál ezúttal is mindenkit Európa mértani közepére csábít: a festői Tállya borászati kultúrájával, mesélő történelmével könnyedén mindenkit magával ragad. Itt keresztelték meg Kossuth Lajost, tanítatták Rákóczi Ferencet, Mikszáth Kálmán Különös házassága egy itteni pletykára épült, a föld alatt elterülő hatalmas pincerendszer pedig finom borok és pálinkák őrzője. A Kerekdomb Fesztiválon ezeket is megízlelhetjük, a bor- és gasztro élmények mellett pedig felfedezhetjük Tállya és környéke értékeit is, de van helye a bulizásnak is. A három nap alatt ugyanis a fesztiválon a nagyszínpados fellépőktől a feltörekvő előadókig válogathatunk.

„Tállya igazán sokszínű település gazdag történelmi múlttal, emellett az ott található 17 borászat és pálinkafőzde is jó alapot kínál a látogatóknak. Mi azt szerettük volna a Kerekdomb Fesztivállal elérni, hogy ezt a települést és annak értékeit minél többen megismerjék, ennek érdekében koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, beszélgetéseket, színes családi- és aktív programokat hozunk évről évre a helyi kertekbe, pincészetekbe, akik minden évben nagyon várják és készülnek saját programjaikkal a Kerekdombra. Itt minden pohár bor mellé jár egy jó történet vagy dal. Tavaly már több, mint 5000 ember indította itt az őszt, reméljük idén is sokan csatlakoznak hozzánk” – mondta el Ernhaft Attila, a fesztivál egyik főszervezője.

Történelmi séták Székesfehérváron

Szeptember harmadik hétvégéjén, a Kulturális Örökség Napjain különleges épületekkel ismerkedhet a kultúrára fogékony közönség Székesfehérváron. Hallhatnak a Szent István-székesegyház történetéről, bejárhatják a Hiemer-házat és a Városházát is, a megyei levéltár épületében rádiótörténeti kiállítás várja a kíváncsiakat, benézhetnek a Rác utcai szerb ortodox templomba, de megismerkedhetnek a Barátság mozi történetével is.

Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu

Ízelítő a hétvégi programból:

  • Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára – vezetett épületlátogatások.
  • Felújított Szent István király székesegyház bemutatása – épületvezetések.
  • Szerb ortodox templom: Ortodox örökségünk – igény szerint épületbemutató.
  • Városháza: vezetett bejárás dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel. A székesfehérvári Városháza az egyik legjelentősebb barokk épület Magyarországon.
  • 85 éves a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert Székesfehérváron
  • Ásatási kalauz – A legújabb kutatások a Nemzeti Emlékhely területén

Részletes program itt található.

Újra itt az Őrségi Tökfesztivál!

Fotó: Az Őrségi Tökfesztivál Facebook-oldala

Több ezer látogatót várnak idén is a 19. Őrségi Tökfesztiválra, amelynek rendezvényei szeptember 15-17. között Őriszentpéteren, Nagyrákoson és Szalafőn zajlanak – közölték a szervezők. Péntek este hat órától Nagyrákoson Németh Istvánné polgármester vezetésével tekinthetik meg a helyi tájházat és kovácsműhelyt, majd a tökmagköpesztés (szárított tökmag héjától való megfosztása) fogásaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

Szombaton délelőtt 11 órakor Őriszentpéteren tartják a tökfesztivál hivatalos megnyitóját, melynek helyszínén őrségi termelői piacot és kirakodóvásárt is tartanak.

Délután a szabadtéri színpadon kulturális és szórakoztató műsorok követik egymást, fellép például a Zalaapáti Harmonika Zenekar, a Kerka Táncegyüttes, este hat órától pedig az Anima Sound System ad koncertet, amit 19 óra 30 perctől töklámpás felvonulás követ.

Szalafőn az Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén szombaton egész nap gyermekműsorokkal, néptánc foglalkozásokkal, bábelőadásokkal várják a családokat, de a kézműves udvarban idén is lehetőség nyílik töklámpásfaragásra és fazekas korongozásra. A gasztro udvarban bemutatják a hagyományos tökmagsajtolást, valamint egész nap tökös és tájjellegű ételeket lehet kóstolni.

Őriszentpéteren vasárnap is tart a kirakodó vásár, folytatódnak a szabadtéri kulturális és szórakoztató programok. Fellép egyebek között az inárcsi Tremoló citerazenekar, Peltzer Géza harmonikaművész, délután öt órától pedig a Zaporozsec együttes ad koncertet. (MTI)