Nincsen ünnep torta nélkül

43 ízletes torta versenyzett a bírák kegyeiért és a Magyarország tortája címért, azonban csak egy süteményé lehetett a megtiszteltetés. 2016-ban ez az „Őrség Zöld Aranyának” sikerült.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta rendezi meg ezt a neves eseményt az augusztus 20-i ünnepség alkalmából. A versenyben részt vevőknek minél kreatívabbnak, innovatívnak, ötletesnek kell lenniük a torta készítésekor, valamint fontos szempont az is, hogy természetes alapanyagokat használjanak fel és a sütemény minél jobban tükrözze a magyar ízvilágot.

Magyarország tortája idén az „Őrség Aranya” lett, amelyet a tavalyi győztes Szó Gellért salgótarjáni cukrász készített. Gellért hagyományos őrségi tökmagolajból és mandulalisztből készítette a tésztát, majd a fehércsokis ganache – csokoládébevonat, melyhez félédes csokoládét habtejszínnel olvasztana fel – közé málnazselét készített, a tetejére pedig tökmagolajos tükörzselé került.

A 2016-os nyertes tortát augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában, valamint több száz cukrászdában lehet megkóstolni, a vállalkozóbb kedvűek pedig a receptet is kipróbálhatják.

gellért

2012 óta hirdetnek győztest Magyarország Cukormentes tortája kategóriában. A pályázatot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hívta életre. Céljuk, hogy a sokak által kedvelt édességeket egészséges módon készítsék el és minél több cukrászdába kerüljön fel a süteménylapra.

Ebben az évben az „Áfonya hercegnő tortája” nyerte el ezt a megtisztelő címet. A tortát Pechtol Zsolt budapesti Tortavár Cukrászda cukrásza készítette, hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül.

egycsepptorta

És a kenyér ünnepe nem maradhat el a Szent István-napi kenyér nélkül, hiszen 2011 óta a Magyar Pékszövetség a pékeket is versenyre hívja. Itt is fontos a természetes alapanyag használata, hogy minél egészségesebb legyen a kenyér, valamint nem mehetünk el annak illata, formája és magyarossága mellett sem. Idén az ünnepi kenyér a hagyományos cipóformát veszi fel, új búzából készült, hagyományos, kovászos technológiával.

A Magyar Ízek Utcája mellett a Clark Ádám téren és valamennyi pékségben is megkóstolhatják a Szent István-napi kenyeret, amelyet a Magyar Pékség Védjegy címkével látnak majd el.

szent istván-napi kenyér

Legyél az első hozzászóló "Nincsen ünnep torta nélkül" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*