Nyílik a Kreml fő bástyájának kapuja

A turisták jelenleg kizárólag a Kutafja-torony kapuján keresztül közlekedhetnek, ami állandó torlódásokhoz vezet.
A turistaforgalmat megkönnyítő határozat része annak a nagyszabású rekonstrukciós programnak, amelynek keretében lebontják a szovjet érában emelt közigazgatási épületet, hogy a helyén újjáépíthessék az 1930-ban lerombolt templomot és két kolostort – olvasható az RT.com angol nyelvű orosz tévécsatorna honlapján.

A torony 1491-ben Pietro Antonio Solario olasz építész tervei alapján épült, órájáról a levéltári dokumentumok a 16. században tesznek először említést, a jelenleg is látható órát pedig 1851-52-ben szerelték fel. A bástya 67,3 méter magas csúcsára 1935-ben a cári bronz sas helyébe aranyozott vázú ötágú, 1937-ben világító vörös csillagot szereltek.A Szpasszkaja-torony Vörös térre vezető kapuja mindig is a Kreml főkapuja volt: rajta keresztül vonultak ki a főpapok a vallási ünnepek, körmenetek alkalmával, és itt hajtottak be a cárok és külföldi követek díszes hintói.
Lóháton tilos volt áthaladni rajta, és fedett fővel sem engedtek keresztül senkit, még az uralkodónak is le kellett vennie a süvegét.
Jelenleg a legmagasabb rangú kormányhivatalnokok, valamint a Kremlben tárgyaló külföldi delegációk autói hajthatnak át a Szpasszkaja-torony kapuján. 

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Nyílik a Kreml fő bástyájának kapuja" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*