Nyugdíjba megy az Üdülési Csekk, Cafeteria rendszert ötvöz majd a Széchenyi Pihenő Kártya

Hétfőn arról írtunk, hogy a szállodáktól függetlenül – döntő részben önkormányzati tulajdonban -, üzemelő fürdőhelyek és éttermek attól félnek, hogy a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) bevezetésének vesztesei lehetnek. A SZÉP-ről szóló jogszabály szerint ugyanis a kedvezményt csak az élvezheti, aki szálláshelyi szolgáltatást is igénybe vesz.


Szatmáry Kristóf a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ezzel kapcsolatban Az Utazónak kifejtette: félelemre nincs ok, a Széchenyi Pihenő Kártya többet jelent majd egy egyszerű üdülési kedvezménynél. A SZÉP ugyanis, a rendszer kiteljesedésekor, további kedvezményeket is magába foglaló önálló cafeteria rendszert alkot majd. Ezek egyike szól a szálláshely igénybevételével élvezhető üdülési kedvezményekről.


Az államtitkár hangsúlyozta: a cél egy olyan, az Üdülési Csekknél korszerűbb és mindenki számára olcsóbb, modernebb rendszer megalkotása volt, amely az állam által biztosított adókedvezmény felhasználásával – a turizmus növekedésének köszönhetően, a szakképzetlenek számára is új munkahelyeket teremtve -, célzottabban segíti a rekreációt.


A Széchenyi Pihenő Kártya, a kormányhatározat szellemében, most még valóban csak szálláshely igénybevétele mellett nyújt az utazáshoz és a pihenéshez kapcsolódó többféle kedvezményeket. Szatmáry Kristóf azonban hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy emellett ne gondolkoznánk további más, a turizmushoz kötődő cafeteria elem támogatásán. Azon dolgozunk, hogy a vendéglátásra és a gyógyszolgáltatások igénybevételére – beleértve a gyógy fürdőhelyek szoláltatásait is -, hasonló termékeket hozzunk létre.


Ugyanakkor a komplex cafeteria rendszert alkotó SZÉP esetében, az Üdülési Csekk példájából tanulva, elkülönülten – és így jobban mérhetően -, jelennek majd meg az egyes kedvezményelemek. Azt is előnyös változásnak nevezte, hogy a jövőben bárki elfogadóhellyé válhat, aki tevékenységköri besorolása szerint megfelelő TEAOR számmal rendelkezik és megfelelő minőségű szolgáltatásra képes.

A Széchenyi Pihenő Kártya gyakorlati megjelenésének első lépcsője a kibocsátásra alkalmas pénzügyi szolgáltatókkal történő megállapodás. (Az elvárásokat – amelyek között az országos lefedettség is szerepel – jogszabály határozza meg). A tervek szerint még az idei szezon elején, várhatóan július elsején kerülhetnek forgalomba az első Széchenyi Pihenő Kártyák, ugyanakkor a kormány azzal is tisztában van, hogy a cafeteriával kapcsolatos munkáltatói döntések mindig az év végén, a következő eszrendő elején várhatóak. Ennek megfelelően a tervek szerint a Széchenyi Pihenő Kártya 2012 decemberétől válthatja ki teljesen az Üdülési Csekket, amit 2013 után már nem is lehet majd elfogadni. (Üdülési Csekket jövőre már igényelni sem lehet.)
Szatmáry Kristóf hozzátette: számításaik szerint a SZÉP, a rendszer 3-5 éves távlatban számolt kiteljesedésének végére, akár 30-35 százalékkal is bővítheti a belföldi turisztikai keresletet.

Érsek M. Zoltán

Legyél az első hozzászóló "Nyugdíjba megy az Üdülési Csekk, Cafeteria rendszert ötvöz majd a Széchenyi Pihenő Kártya" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*