Megfelelő ütemben halad a SZÉP Kártya bevezetése

– Amennyiben egy cégnél maradt 2011-es évre elkölthető szabad cafeteria-keret, indokolt, hogy a SZÉP Kártya valós alternatívát jelentsen ennek elköltésére. Azon cégek esetében, amelyek már az idei évre lehetővé tették a SZÉP Kártya igénybevételét, lehetőséget kell biztosítani annak felhasználására még a 2011-es szezonban.

– Fontosnak tartjuk, hogy 2011. október és december között esedékes vállalati cafeteria-megállapodások során a munkavállalók és a munkáltatók már egy működő, számos elfogadóhellyel rendelkező rendszert láthassanak, és így meggyőződéssel választhassák az arra jogosultak a SZÉP Kártyát 2012-re.

A SZÉP Kártya mind a munkavállalók, mind a munkáltatók, mind az elfogadóhelyek számára jelentősen kisebb kiadással jár, mint az üdülési csekk.

A két juttatási forma nem egyik napról a másikra váltja egymást, hanem több mint egy éves időtartam alatt:

– 2011-ben a SZÉP Kártya új termékként lépett a piacra, idén még az üdülési csekk a fő eszköz a pihenési célú dolgozói juttatásokban.

– 2012-ben a SZÉP Kártya és az üdülési csekk párhuzamosan lesz jelen a piacon.

A 2011. szeptember 30. után juttatott üdülési csekkek adókedvezménye megszűnik, de a korábban juttatott üdülési csekkek még egy évig, tehát legkésőbb 2012. szeptember 30-ig felhasználhatóak.

2012-re a SZÉP Kártya valós választási lehetőségként jelenik meg a cafeteria-rendszerben, átvéve az üdülés csekk szerepét, hiszen a munkavállalók 2011 végén, illetve 2012 elején nyilatkoznak az általuk választott 2012-es juttatásokról. Ez alatt a néhány hónap alatt a SZÉP Kártyát választók száma várhatóan jelentős növekedésnek indul.

– 2013-ban már csak a SZÉP Kártya lesz a piacon.

A SZÉP Kártya népszerűségének további növelése, valamint a cafeteria-rendszer egyszerűbbé és olcsóbbá tétele érdekében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 13-án bejelentette a SZÉP Kártya rendszerének bővítését.

A tervek szerint a SZÉP Kártyához jövő év január 1-jétől három elkülönülő számla tartozik majd, és nő a munkáltató által kiadható összeg is. Az éves keret szerint szálláshely-szolgáltatásra 225 ezer forint, meleg étkezésre 150 ezer forint, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forint áll majd rendelkezésre. Ezzel a SZÉP Kártya keretösszege 50 százalékkal összesen évi 450 ezer forintra emelkedik, miközben a dolgozók nagyobb szabadságot kapnak ezen összeg felhasználásában. Ez a két tényező várhatóan jelentősen növeli a SZÉP Kártya népszerűségét. Nem csak szálláshelyek, hanem éttermek, fürdők és egyéb pihenést, egészségmegőrzést biztosító szolgáltatók is elfogadóhellyé válhatnak majd.

Alaptalanok tehát a közelmúltban a sajtóban megjelent, a SZÉP Kártya bevezetésének lassú ütemére vonatkozó aggodalmak.

Az elfogadóhelyek részéről előrelátóbb lenne minél hamarabb csatlakozni, mivel

– a csatlakozás nem jár semminemű költséggel,

– elkerülhető egy esetleges év eleji torlódás az elfogadóhelyek rendszerének telepítésénél,

– az elfogadóhelyek számának növelése pozitív hatással lenne a munkáltatók csatlakozási hajlandóságára is.

Összességében elmondható, hogy ha a szállásadó szakma minél gyorsabban, minél több munkavállaló csatlakozását szeretné elősegíteni, akkor nekik is minél előbb, minél nagyobb számban célszerű csatlakozniuk a SZÉP Kártya rendszeréhez.

Legyél az első hozzászóló "Megfelelő ütemben halad a SZÉP Kártya bevezetése" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*