Online hív a látogatásra Székesfehérvár

Az online térben is aktív Székesfehérvár, a Királyok városa, ahová persze személyesen érdemes elutazni, hogy megtapasztaljuk, milyen új kulturális és építészeti attrakciók várják a vendégeket.

A székesfehérvári látogatáshoz jó apropót adhat a város legújabb webfejlesztése a ”Nyiss Fehérvárra és maradj Éjszakára!”, amelynek keretében már az első éjszaka után kedvezményes kártyát adnak a szálláshelyen. A partnerek listája itt olvasható.

Székesfehérváron feltétlen nézzük meg az egykori bazilika romkertjét, ami egy nemzeti emlékhely: 38 királykoronázást tartottak itt, és 15 uralkodói temetést is megélt a templom. A romkert szomszédságában található az új Egyházmegyei Látogatóközpont és kiállítótér.

A látogatóközpont szervesen illeszkedik a Prohászka emlékműhöz. Mint megtudtuk, itt lesz a Magyar Szent Család nyomában elnevezésű zarándokút egyik állomása. A múzeum június 26-tól, a Múzeumok Éjszakájától látogatható.

A történelmi múltra utal az Országalma, amely Ohmann Béla alkotása. A díszkút oroszlánjai alatt ott vannak a fontos évszámok: 1001., István király koronázása, 1688., a város török alóli felszabadulása, 1938., Szent István halálának 900. évfordulója. Az Országalma a turisták kedvenc szelfihelye is.

A koronázási város fő utcája sok érdekességet rejt, ilyen például a kicsik által kedvelt Hetedhét Játékmúzeum, amelyben Európa szerte elismert polgári játékgyűjtemény látható. A komplett babaházakban kialakított miniatürizált életképek főleg a német nyelvterületről származnak. Másik érdekesség a Fekete Sas Patikamúzeum. Már a bejáratnál gyógynövényekből kialakított növénysimogató csalogatja a látogatókat.

A séta közben jól esik egy üdítő vagy épp egy fagylalt – például Damniczki Balázs által készített fagyiköltemények közül válogatva. Kihagyhatatlan itt a Vörösboros Málna, ami 2013-ban az év fagyija volt, és amit a Mészáros borház Merlot-jából készített esszencia tesz igazán különlegessé. A frissítő után jutunk el Kovács Jenő órásmester remekművéhez, a virágórához, amit már 50 éve gondoznak a fehérváriak.

A focirajongók örömére Sóstón épült a MOL- Aréna stadion. S a már Sóstó! 2019-ben átadták a Sóstó Természetvédelmi Terület és Sóstó Látogatóközpontot, ahol a térség élővilágát mutatják be. Itt egy tanösvényen is végigsétálhatunk madarakat, teknősöket megcsodálva, és megannyi interaktív információs tábla is segít a tájékozódásban.

Kihagyhatatlan látnivaló a Bory-vár. Bory Jenő szobrász olyannyira szerette feleségét Komócsin Ilonát, hogy szerelme jeléül 1912-ben megvette neki a birtokot, ahol lassan felépítette, évről-évre bővítette a várat és a kertet is. A vár és kert mostani formája 40 év munkáját tükrözi. A látogatókat Bory Jenő leszármazottja vezeti körbe a magánmúzeumként működő épületben.

A Székesfehérváron járók számára érdemes észben tartani: minden múzeumba, temploma, szállodába csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni.

Szöveg és fotók: Urbán Györgyi