Könnyebben utazhatunk Ausztriába

MTI/Filep István

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter bejelentése alapján módosulnak az Ausztriába való belépés feltételei, amelyek május 19-én, szerdán 0 órától lépnek életbe – írta az Index.

A cikk szerint az új rend alapján Ausztriában számos ország – köztük Magyarország állampolgárai esetében – megszűnik a karanténkötelezettség. Az Index beszámolója szerint az alacsony fertőzöttségű országokból – például Magyarországról – érkezők már turisztikai célból is beléphetnek. Feltéve persze, hogy igazolni tudják: kaptak már oltást, van érvényes negatív tesztjük, vagy átestek a fertőzésen. Az Index írása szerint már a kínai vakcinával oltottak is szabadon utazhatnak Ausztriába, viszont minden belépés előtt kötelező az elektronikus regisztráció.

A Turizmus.com szerint oltási igazolásként angol vagy német nyelvű, az oltás tényét és típusát tartalmazó igazolást, vagy a nemzetközi „sárga oltásigazolást” kell felmutatni. A portál szerint a dokumentum a legtöbb oltóközpontban elérhető, s rövidesen a koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz. Az angol igazolást az oltáskor vagy később a háziorvosnál is lehet kérni.

Közben az osztrák vendéglősök és fogadósok készen állnak a május 19-ei nyitásra – jelentette az MTI. Sebastian Kurz kancellár azt mondta, hogy Ausztria-szerte csökken a koronavírusos új megbetegedések száma, és ezzel párhuzamosan növekszik a beoltottaké. “E két örvendetes tény megerősíti a kormány korábbi döntését, miszerint szerdán az összes tartományban biztonsággal kinyithatnak az éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények” – tette hozzá.

Johanna Mikl-Leitner alsó-ausztriai tartományfőnök elmondta, hogy a szállodai és éttermi foglalások mutatják, mekkora örömmel és várakozással készülnek az emberek a nyitásra. Hangsúlyozta: a vendéglősök és fogadósok a teljes zárlat ideje alatt sem tétlenkedtek, állami és tartományi támogatással átépítéseket, bővítéseket és felújításokat végeztek, hogy a lehető legszínvonalasabb minőséggel nyithassák meg újra kapuikat a vendégek előtt.