Óriási fejlesztések adriai vitorláskikötőkben

A turisztikai szezon közeledtével Horvátország legnagyobb turisztikai kikötőhálózata, az Adriatic Croatia International (ACI) intenzíven dolgozik azon stratégiai projektek megvalósításán, melyek jelentősen emelik a nemzeti turizmus minőségét és Horvátországot globális hajózási nagyhatalommá teszik.

Különösen figyelemre méltó az ACI Marina Dubrovnik rekonstrukciója, az ACI Marina Rijeka létrehozása a Porto Baross tengeri kikötőjében. Itt egy part menti falat húznak fel, amely akár 220 méteres új vízparti területet biztosít majd a korábbiaknál akár négy-öt méterrel is hosszabb hajók érkezéséhez és kikötéséhez, valamint új víz-, csatorna- és elektromos hálózatokat, illetve világítást építenek ki.

Emellett az Adria déli részének legnagyobb szervizzónájának kialakítását is tervezik, amely jelentősen javítja majd a hajózási szolgáltatásokat, a vendégek nagy megelégedésére.

Horvátország legnagyobb hajózási projektje, a leendő ACI Marina Rijeka, amely a Porto Baross kikötőben fog megépülni. Az ACI harminc éves koncessziót kapott erre a tengeri területre, és a jól ismert német Lürssen-csoporthoz tartozó Gitone-val együttműködve a következő néhány évben legalább 363 millió horvát kunát fektet be a kikötő megépítésébe. Ez lesz Horvátország legnagyobb, 260 szuperjacht befogadására alkalmas kikötője, rangos 5 horgonyos minősítéssel és megajachtok kikötési lehetőségével. Amellett, hogy ez jelentős előnyökkel jár az egész helyi közösség számára – lévén egy csomó új munkahelyet teremt -, a kikötő jelentősen megváltoztatja majd Rijeka turisztikai kínálatát és látképét, a világ legkívánatosabb tengeri úti céljai közé sorolva ezt a várost.