A 10 legjobb dolog Horvátországban

Horvátország sokunk kedvenc úti célja, a “legeket” több kategóriában lehetne gyűjtögetni. Mi most összeírtunk egy listát, ami az utazó magazin szerint a 10 legjobb dolog az országban.

  1. Adria. Horvátország tengeri felségvizeinek felszíne összesen 31 067 négyzetkilométer. Az Adria a világ egyik legszebb és legjobb tengerpartja, amely horvátországi részén, a szárazföldön 1778 kilométer hosszan terül el.

  1. Szigetvilág. A horvát tengerpart mentén közel 1200 egyedi hangulatot teremtő szirt és sziget található. Horvátország legnagyobb szigetei: Krk, Cres, Brac, Hvar, Pag, Dugi Otok és Rab.

  1. Plitvice Nemzeti Park. A páratlan látványosságnak számító tórendszer 1949-től viselheti a nemzeti park címet, 1979-től pedig a világörökség része.

  1. Aranyszarv. A Brac-szigeten található az Európa legszebb strandjának is nevezett Zlatni Rat, vagyis az Aranyszarv. A katalógusokban gyakorta feltűnő, szarv alakú félsziget ötszáz méter hosszú, partjait a fürdőzők nagy örömére homok borítja.

  1. Csevap. Darált marha- és sertéshúsból összekevert, frissen sütött, fűszerezett fasírt. Szeletelt hagymával és ajvárral tálalják.

  1. Opatija. Fiumétól nyolc kilométerre, az Isztriai-félsziget északkeleti részén fekvő – egykor a Monarchiához tartozó – üdülőtelepülés, amely múltja, klímája, sétánya, éttermei, kikötői révén páratlan élményt ígér.

  1. Búvárkodás. Az Adriai-tenger remek célpont a búvárkodás szerelmeseinek, s nem csak a mélyre merülő profiknak, haladóknak. Egy szemüveggel és pipával a felszín közelében maradók számára is jócskán akad látnivaló.

  1. Vízi sportok. A horvát tengerparton számtalan lehetőség kínálkozik a vízi sport kedvelőinek. Az isztriai Premanturán, vagy egész délen, a Peljesac-félszigeten a szörfösök számára ideálisak a körülmények. Sok helyen lehet vízisízni, wakeboardozni is, a Krk-szigeten például remek kiépített pálya található.

  1. Ajvár. A horvát Erős Pista – de mi általában az édes változatát ismerjük. Előre grillezett, meghámozott padlizsánból, húsos paprikából, fokhagymából készülő krém, amit leginkább húsok mellé tálalnak.

  1. Tenger gyümölcsei. Az igazi ínyenceknek kihagyhatatlan egy frissen fogott halvacsora, vajas, fehérboros, fokhagymás feketekagyló tállal, grillezett scampival és kalamari (tintahal) karikákkal.