Mediterrán étkezés: az UNESCO szellemi örökség listáján

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az intellektuális és etikai műhelyként működő UNESCO 2013. december 4-én vette fel az Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára a Horvátország, Portugália, Ciprus, Spanyolország, Görögország, Olaszország és Marokkó által közösen jelölt mediterrán étrendet.

Az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán, szigetein és hátországának egy részében honos mediterrán étrendet a Földközi-tengeri térség ökológiai, klimatikus, történelmi és kulturális tényezői határozzák meg. A természeti források és emberi szükségletek kölcsönhatása, s az ebből fakadó emberi képességek a helybéli lakosság étrendjében tükröződnek, s a természet adta javakkal összhangban álló életmód ennek az életformának és étkezésnek az alapja. Az egyes helyektől és az adott társadalmi rétegektől függően változó étrend az alábbi csoportokba sorolható: halász (kivéve a kontinentális hátország) és paraszti, illetve a kettő kombinációja, amely különösképpen a szigetek sajátsága. Az étrendet a meghatározott alapanyagok felhasználása, az ételek ezen alapanyagokból történő elkészítése, illetve az étkek meghatározott feltételek szerinti (hétköznapok vagy ünnepnapok) elkészítése és elfogyasztása jellemzi.

A mediterrán étrend szellemi örökségi listára történt felvételével Horvátország 14 elemmel szerepel az UNESCO 130 tételt felvonultató szellemi örökségi listáján, illetve 7 lokációja áll UNESCO védettség alatt.

Bővebb információ: http://www.unesco.org/culture/ich/en/lists/

Legyél az első hozzászóló "Mediterrán étkezés: az UNESCO szellemi örökség listáján" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*