Őszi kirándulástippek a Mátrában

A mátrai természetjárás nagy múltra tekint vissza: már a múlt század elején összesen 400 ki-lométer hosszú turistaút-hálózat vezette a kirándulókatA mátrai természetjárás nagy múltra tekint vissza: már a múlt század elején összesen 400 ki-lométer hosszú turistaút-hálózat vezette a kirándulókat

A Mátra és Gyöngyös turisztikai szempontból elválaszthatatlan, és a város közigazgatási területére esik Mátrafüred, Sástó, Mátraháza és Kékestető, ebből adódóan páratlanul sokszínű programkínálat várja a vendégeket. Ebben a tekintetben is a minőség a mérvadó az ország tetején.

Sokan a Mátrába tartva csak átutaznak Gyöngyösön, így kihagyva az Orczy-kastélyt, melyben az ország egyik legnagyobb természettudományi kiállításának helyet adó Mátra Múzeum található, a ferencesek műemlék könyvtárát, a Szent Korona Ház egyházi kincstárgyűjteményét, vagy éppen a Városi Könyvtár Hermann Lipót-kiállítását és a Huszár Lajos Éremtárat. A hangulatos belváros, a Fő tér, számos rendezvény helyszíne, melyek közül kiemelkedik a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, a Veteránautó Találkozó, a Mátrai Bornapok, a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál és a decemberi Gyöngyösi Advent. Aki a nyári forróságban egy kis hűsölésre vágyik, annak ott a városi strandfürdő. A Dubicz Borászat épületében pedig megízlelhetjük a híres mátrai borokat. Gyerekeknek kihagyhatatlan program a város határában lévő kisállatkert, valamint az Orczy-kastély mellől induló kisvasút, mellyel Mátrafüredre érve meglátogathatjuk a Palóc Néprajzi Magángyűjteményt.

Mátrafüredi Máriácska zarándokhely

Mátrafüredi Máriácska zarándokhely

Ha Gyöngyöst már hátrahagyta a turista, és a Mátra felé veszi az irányt, akkor jól teszi, ha még Mátrafüred előtt letér a farkasmályi pincékhez (Borhotel Sziluett, Regélő Borház Csárda, Dudás Ferenc családi pincéje). Ott ugyanis remek mátrai borok és vendégszerető házigazdák várják. S ha már mátrai borokról esik szó, talán nem árt emlékeztetni: a Mátrai történelmi borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7815 hektárnyi nyilvántartott szőlőültetvényével. Ezen a területen már a honfoglalás előtt itt élő népek is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Szent István király idején már nagy hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Ma a szőlőfajták közül a hagyományos olaszrizlingen, leánykán és muscat ottonelen túl a szürkebarát, a sauvignon blanc és a chardonnay is kiváló minőségű borokat ad. A borok jól illeszkednek, simulnak a térség tájjellegű ételeihez, erősítve egymás ízét, zamatát, finomságát. A borvidékhez tartozó települések nemcsak a szüreti napok alkalmával nyújtanak turisztikai, idegenforgalmi látványosságot, hanem az év minden napján, mint például a  Nandi Borászat, Vári Pincék Egyesülete, Gyöngyöspata, Molnár és Fiai Pincészet, Kővágó Pince, Abasár, Borok Háza, Gyöngyös, Fő tér.

matra seta

A mátrai természetjárás nagy múltra tekint vissza: már a múlt század elején összesen 400 kilométer hosszú turistaút-hálózat vezette a kirándulókat. Jelenleg az utak, jelzések és erdei létesítmények karbantartása folyamatos, sőt a modern kori igényekhez igazodva már működik egy – a www.gyongyos-matra.hu oldalról elérhető – online túrakereső is, amely segítségével mindenki megtalálhatja a maga számára tökéletes utat. Egy ezek közül azoknak, akik inkább csak kellemes kirándulást, mintsem kimerítő túrát tennének: Mátrafüredről könnyű séta nyomán érhetünk el a megszépült Sástóra, ahol csónakázással, tanösvényen tett kirándulással és a kilátóból elénk táruló mátrai panorámával tehetjük színesebbé napunkat. Nem messze innen, az Oxygen Adrenalin Parkban nyári bobpályán, függőhídon, kalandparkban tesztelhetik bátorságukat a kirándulók.

A túrák kiváló kiindulópontja lehet a mátrafüredi High-Tech Sportok Bázisa, ahol többek közt vezetett segway-, mountaincart- vagy épp monsterroller-túrákra lehet jelentkezni. S hogy mik is ezek a vagány járgányok? A monsterroller például egy olyan új generációs roller, amely Ausztriát és Szlovéniát már meghódította. A hagyományos rollerektől leginkább az erős hátsó és első fék, illetve a nagy „ballonos” kerék különbözteti meg. Főképp lejtőkön, lankás vidéken használatosak, és már 13-14 éves kortól hajthatják a gyerekek is. A vadregényes és egyedülálló hegyi sport az egész családnak új típusú és tartalmas szórakozást kínál az év minden napján a Mátrában. A túra izgalmas, de egyben biztonságos is, hiszen teljes védőfelszerelést biztosítanak a szervezők.

osz

Gyöngyösön és környékén mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szállást, legyen az a 4 csillagos Lifestyle Hotel Mátra, a Residence Ózon Hotel vagy a háromcsillagos Hotel Opál. A természetkedvelők részére pedig tökéletes választás lehet a négycsillagos Mátra Kemping Sástón, de aki szeretne, megszállhat a Mátraházai Üdülőházban, a mátrafüredi Akadémia Üdülőben, a gyöngyösi Eco Hostelben, a Kolping Vendégházban, a Károly Róbert Diákhotelben vagy a barátságos magánszállások egyikén. A Mátrában kiváló éttermekben kóstolhatják meg a mátrai ízeket az idelátogató turisták. A Vincellér Panzió és Étterem magyaros ételeivel, a Kékes étterem nemzetközi konyhájával, a BoriMami gasztrobisztrójával várja a vendégeket.

További programok, információk találhatók a térségről a honlapon. Ugyanitt szálláshelyekről, éttermekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Mátrai programajánló

Október 26. Pincétől a padlásig, gyűjteményi tárlatvezetés

Helyszín: Gyöngyös, Mátra Múzeum

Rendező: MTM Mátra Múzeum

Információ: www.matramuzeum.hu

Október 29. Zenebora

Helyszín és rendező: Abasári BorRendelő Borház

Információ: +36 30/606-6369, www.borrendelo.hu, info@borrendelo.hu

matra3

Mátrai túraajánlatok:

Kékestető – Mátraháza egy kis kerülővel

A legszebb útvonal Kékestető és Mátraháza között. Könnyen bejárható útvonal, ami a vadregényes tájakon igazi csemegének számít. Kalandra fel!

Útvonal: Kékestető – Sötét lápa-nyereg – Gabi halála – Sor-kő – Déli sípálya – Mátraháza

Ha nem az a cél, hogy a legrövidebb úton, hanem a legszebben érjünk le Mátraházára, akkor olvassuk tovább a leírást! Kékestetőről a kék sáv jelzésen indulunk el Sirok irányába! Egy gyönyörű bükkösön át ereszkedve elérünk egy erdészeti úthoz, a Sötét lápa-nyereghez. Innen a kék + jelzésen intenzíven ereszkedünk le, keresztezve egy igen érdekes, Mátrára jellemző jégkorszaki aprózódással létrejött képződményt, egy kőfolyást (még mielőtt rátérnénk a kék + jelzésre, tegyünk egy kitérőt továbbmenvén a kék sávon, ahol pár száz méter után szép kilátás vár minket, majd térjünk vissza a kereszteződéshez). Ereszkedésünknek a Gabi halála (azért ennyire nem veszélyes) nevű útkereszteződés vet véget. Innen a sárga + jelzést követjük Mátraháza irányába, mely gyönyörű helyeken, a Sor-kövek mentén vezet minket. A Tündi-forrástól felfrissülve hamarosan keresztezzük az egykor szép napokat látott síugró sáncot, és hamarosan kiérünk a déli sípályára. Innen a kék sáv jelzést követve ereszkedünk le Mátraházára.

Jelzések: kék sáv, kék +, sárga +, kék sáv

Mátrafüredi körséta óvatosaknak

Egy barátságos, könnyű körtúra, melyet idősebbeknek, kisgyermekes családoknak ajánlunk. Mert a túrázást nem elég korán elkezdeni, és nincs megállás!

Útvonal: Mátrafüred – Ördög-forrás – (Benevár kitérő) – Máriácska – Mátrafüred

A mátrafüredi patakparti parkolóból indul sétánk, az erdészeti műúton. Ezen az emelkedő úton haladunk, míg balról egy kőből épült esőbeálló után le nem térünk balra az Ördög-forráshoz. Sajnos a forrás „elszökött”, elfolyt, így felfrissülést nem ad. Innen a kék ∆ jelzésen indulunk vissza egy kis ösvényen, követve az egykori malomárkot. Egy elágazóhoz érve érdemes jobbra tartva a kék + jelzésen egy 300 m-es emelkedőt leküzdve felmenni a Benevár romjához. Visszatérve az elágazóhoz folytatjuk utunkat a jelzetlen ösvényen, mely a kék ∆ jelzés folytatásaként szintben halad tovább. A kis ösvényünk kb. 300 méter után átvezet a piros jelzésre, melyen a Máriácska nevű kegyhelynél lyukadunk ki. Egy kis pihenő után a gyalogút mellett haladó patakocskát követve (malomárok) kényelmesen lesétálunk a piros jelzésen Mátrafüredre. Egészségére!

Jelzések: erdészeti út, kék ∆, (kék + Benevár kitérő), jelzetlen ösvény, piros sáv

Csörgő-patak körtúra

A Felső-Mátra egyik leghangulatosabb körtúrája, melyet bűn lenne kihagyni! Kiindulópont: Mátraszentistván

Útvonal: Mátraszentistván – Ágasvár – Ágasvári th. – Csörgő-patak – Hutahely – Mátraszentistván

A Felső-Mátra egyik legszebb körtúrája, mely Mátraszentistvánról a kék sáv jelzésen indul el Ágasvár irányába, a Mátra-bércen. Helyenként gyönyörű panoráma tárul elénk, érdemes meg-meg állni! A Szamár-kőnél letérünk a kék ∆ jelzésre, és intenzív emelkedőn megkezdjük Ágasvár megmászását. (Kevésbé elszántak a kék sáv jelzésen továbbmenve a turistaházba bevárhatják a „csúcsmászó” csapatot.) A lélegzetelállító panoráma minden fáradságunkért kárpótol. Ágasvár csúcsáról egy nagyon meredek lejtős szakasz következik, csak óvatosan! Hamarosan elérjük a turistaházat, ahol érdemes megpihenni, felfrissülni, megkóstolva a házi különlegességeket! A háztól a piros és zöld sáv jelzéseket követjük, mígnem le nem térünk a zöld □ jelzésre mely levisz minket a Csörgő-patak völgyébe. A völgy egyedi néhány fokkal hűvösebb mikroklímája a nyári melegben igazán jól jön (télen meg úgyis mindegy). Néhány patakátkelés teszi izgalmassá az amúgy is hangulatos útvonalat. Egy volt malom romja mellett is elhaladunk, melynek már csak az alaprajza vehető ki. A Hutahelyi kereszteződéshez érve megismerkedhetünk egy már kihalt ősi mesterség eszközével, az üveghutákkal. Innen a zöld + jelzést követjük – mely emelkedve kivezet minket a völgyből – és visszatérünk túránk kiinduló pontjára Mátraszentistvánra.

Jelzések: kék sáv, kék ∆, piros-zöld sáv, zöld □, zöld +

 

Legyél az első hozzászóló "Őszi kirándulástippek a Mátrában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*