Ötezer kilométer Kínában: 3. Xian

Xian városa az egyik legősibb település Kína területén, mintegy 3000 éves múlttal rendelkezik; Fotók: Posztós JánosXian városa az egyik legősibb település Kína területén, mintegy 3000 éves múlttal rendelkezik, épen maradt városfala rengeteg turistát vonz; Fotók: Posztós János

Xian kevesebb mint két óra gyorsvonattal Lojangtól. A selyemút kiindulópontja, Xian a Tang-dinasztia idején Kína fővárosa volt (jóval Lojang előtt), 11 kilométeres városfala ma is áll, rajta egy 13 emeletes pagodával.

A legtöbb turista a Krisztus előtt III. században épített nekropolisz agyaghadseregéért érkezik a városba. A város azonban sokkal többet nyújt az terrakottaseregnél.

A falon biciklizni vagy sétálni lehet, az óvárosban, a muszlim negyed szélén két csodálatos Ming korabeli pagoda áll, a Harangtorony és a Dobtorony, egyébként közös jeggyel látogathatók.

Legszebbek este, amikor a csodálatos faragványok ezernyi színben tündökölnek. A muszlim negyedben van a város legfelkapottabb street food utcája, nem szabad kihagyni!

A város nevezetessége a Kis és a Nagy Vadludak Pagodája, mindkettő a VII. századból. Előbbi csodálatos módon élt túl egy középkori földrengést, az utóbbi három szintjét vesztette el.

Mindkét toronyba fel lehet menni, de ha csak szép kilátásért tennénk, nem éri meg a fáradságot. A kisebbik pagoda a kettes, a nagyobbik a hármas metróvonallal érhető el.

Az 1974-ben véletlenül felfedezett agyaghadseregnek otthont adó múzeum egyórányira van a várostól. A 306-os busz jár ide, mi inkább a taxit választottuk, mert innen egyből a reptérre igyekeztünk.

Maga a múzeum egyáltalán nem szép, egy óriási, indusztriális csarnok. Mégis van az egészben valami különös, megfoghatatlan báj, amit csak az érezhet, aki ellátogat ide.

A sok száz egyedi figura, katonák, lovak, és rajtuk keresztül egy megalomán császár őrült látomása fantasztikus élményt nyújt.

Szöveg és fotó: Posztós János

 

Legyél az első hozzászóló "Ötezer kilométer Kínában: 3. Xian" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*