Partra szállt a Shackleton nyomában járó expedíció György király szigetén

 A brit-ausztrál csoport Tim Jarvis ausztrál környezetvédelmi szakember vezetésével pontosan követi a brit felfedező nyomát. Az expedíció nem használ olyan felszerelést, amely száz évvel ezelőtt még nem létezett.


A mostani partraszállás

A Shackleton Epic-csapat január 24-én indult az Antarktiszi-félsziget közelében fekvő Elefánt-szigetről a néhai felfedező 6,85 méter hosszú csónakjának pontos másával. Az Atlanti-óceán déli térségét átszelő hattagú csoport beszámolója szerint “lelkileg és fizikailag” is nagyon megterhelő volt az expedíciónak ez a szakasza. Leginkább az viselte meg őket, hogy folyamatosan vízben áztak, a csónak aljában sem volt száraz hely, a fedélzeten pedig gyakran átcsaptak a hullámok.
Az expedíció következő szakaszában a csoport három tagja átkel a György király-sziget (South Georgia) 900 méter magas hegyein a sziget túloldalára, ahol felkeresik a Stromness bálnavadász kikötőt. Shackleton és emberei ott kerestek segítséget, amikor hajójuk, az Endurance a jég fogságába került – írta a The Australian című hírportál.


És az első, közel 100 évvel ezelőtti partraszállás

A néhai felfedező 1914-ben indult hajójával a Déli-sark meghódítására. A hajó azonban megrekedt a jégtáblák között, és a körülötte hízó jégpáncél tíz hónappal később elsüllyesztette. Shackleton és expedíciójának tagjai 1916 áprilisáig éltek a jég hátán, majd három apró csónakkal sikerült eljutniuk az Elefánt-szigetre. Onnan Shackleton és öt társa az egyik csónakkal átkelt a György király-szigetre. Tizenhat napi tengeri út után kötöttek ki, és indultak segítségért a bálnavadászokhoz. Végül az expedíció minden tagja épségben hazatért.

Jarvis egyfelől Shackleton emberi nagysága előtt kíván tisztelegni az expedíció megismétlésével, másfelől környezetvédőként az Antarktisz megóvására akarja felhívni a figyelmet.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Partra szállt a Shackleton nyomában járó expedíció György király szigetén" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*