Pécs, a kultúra nagyvárosa

Pécs, Főtér Forrás: mtu.gov.hu

Aki csak egyszer is járt már Pécsett, végigsétált a Széchenyi téren, bebarangolta a belváros hangulatos utcáit, s megcsodálta a színház patinás épületét, az tudja: a baranyai megyeszékhely kivételes adottságú, emberléptékű, élhető város, pompás terekkel, jó találkozásokkal. Minden évszakban bőségesen lehet válogatni a város gazdag programkínálatából, az igényes és változatos kulturális események közül.

Pécsi Püspöki Palota Forrás: mtu.gov.hu

Top látnivalók

Unesco világörökségi helyszínek: Pécs rómaikori elődje, Sopianae késő római, ókeresztény északi temetőjének egy része, mely sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét, méltán került fel az UNESCO Világörökségi Listájára is.

Ókeresztény sírkamrák Forrás: mtu.gov.hu

Török kori emlékek : A város a 143 évig tartó török uralom idején a földrészeken átívelő Oszmán Birodalom jelentős, kulturális, vallási és kereskedelmi központjává vált. Az egykori építmények közül napjainkban is látogatható az országban egyedüliként megmaradt Jakováli Hasszán pasa dzsámija minaretjével, a város főterén álló Gázi Kászim pasa dzsámija.

Székesegyház: A pécsi székesegyház a város egyik legjelentősebb jelképe. 1991-ben II. János Pál pápa, elismervén a dóm művészettörténeti és történelmi jelentőségét, basilica minor kitüntető rangot adott az épületnek. A magyarországi püspökségek főtemplomai közül egyedül a pécsi Szent Péter és Pál-bazilika őrizte meg középkori formáját. A szentély alatt helyezkedik el az öthajós altemplom.

Pécsi Székesegyház Forrás: mtu.gov.hu

Zsolnay Kulturális Negyed: A Zsolnay Kulturális Negyed az elmúlt évek során régi gyárterületből Pécs új látványossága lett, s Európában is egyedülálló kultúrkomplexummá vált. Öthektárnyi területén ma új tartalommal él tovább a Zsolnay család egykor itt működő, világhírű kerámiagyárának öröksége.
Tévétorony: A Misina csúcsán elhelyezkedő 197 méteres tévétorony és kilátó Magyarország legmagasabb épülete. A kilátóban 72 méter magasan található egy üvegfallal határolt étterem, amely fölött 80 méteres magasságban nyitott körkilátó van, ahonnan a Misina-tető magasságával együtt a tengerszint felett 615 méterrel nézelődhetünk.

Kultúrpezsgés Pécsett
Pécs a fesztiválok városa, ahol kellemes szórakozóhelyek, és pezsgő, jó hangulatú terek várják a vendégeket. A színházak, a Kodály Központ, a Zsolnay Kulturális Negyed és a galériák egyaránt a város művészetek iránti elkötelezettségét és érdeklődését hirdeti. Szellemi örökségünk fontos része a gasztronómia és a borkultúra is, hiszen a Pécsett élők életében a szőlőművelés és a borkészítés a történelem során mindig jelentős szerepet töltött be. Ha tehetik, ne menjenek úgy haza, hogy nem ittak meg egy jó kávét valamelyik mediterrán bisztróra emlékeztető belvárosi teraszon.