Zöld jelzés a debreceni reptér fejlesztéseinek

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyja a Debreceni Nemzetközi Repülőtér biztonságos üzemeltetését támogató 2,5 milliárd forint összegű magyar programot.

Az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta, hogy a magyar kormány és Debrecen önkormányzata 2,5 milliárd forint (hozzávetőleg 7 millió euró) összegű állami támogatást nyújtson a Debreceni Nemzetközi Repülőtér tulajdonosának. A támogatás a repülőtér folyamatos és biztonságos üzemeltetésének biztosítására irányuló beruházási projekt tőkefinanszírozásában jelentkező hiányt hivatott pótolni.

A projekt tűzoltó berendezések és két tűzoltóautó beszerzését, tűzoltólaktanya megtervezését és felépítését, új futópálya engedélyeztetését és megtervezését, informatikai hálózati infrastruktúra kiépítését, valamint az utasbiztonsági ellenőrzés javítását foglalja magában. A magyar hatóságok a beruházási költségek azon hányadát fogják finanszírozni, amelyet a debreceni repülőtér tulajdonosa nem tud a bevételeiből fedezni. A Bizottság a támogatási intézkedést az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének c) pontja alapján értékelte ki, mely lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy jóváhagyja a tagállamok által egyes gazdasági tevékenységek, illetve egyes gazdasági területek fejlődésének előmozdítása érdekében nyújtott állami támogatási intézkedéseket.

A Bizottság azt állapította meg, hogy a kérdéses támogatási program elő fogja segíteni a debreceni repülőtér fejlődését, ez pedig kedvezően hat majd a környező régió fejlődésére, mert javítani fogja a térség összekapcsoltságát az Európai Unió többi részével. A Bizottság azt is megállapította, hogy az intézkedés arányos, mivel az ellentételezés nem haladja meg azt az összeget, mely a beruházási projekt végrehajtásához szükséges. A Bizottság úgy ítélte meg továbbá, hogy az intézkedés összhangban van a légi közlekedési iránymutatásában meghatározott feltételekkel, és e tekintetben arányban áll a kitűzött céllal, azaz a Debreceni Nemzetközi Repülőtér folyamatos működésének biztosításával. Ezek alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés elő fogja mozdítani az uniós polgárok mobilitását, valamint a repülőtérnek otthont adó régió összekapcsoltságát és fejlődését, ugyanakkor nem idézi elő a verseny indokolatlan torzulását. A Bizottság ezért az uniós állami támogatási szabályokkal összhangban jóváhagyta a támogatási intézkedést.