Piros ász is lehet a bankkártyabiztosítás

Feltétlenül meg kell ismernünk azonban a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítás tartalmát is, és meg kell győződni arról, hogy az alapbiztosítás fedezetet nyújt-e az általunk valószínűsíthető kockázatokra. Ma már a legtöbb (dombornyomott) bankkártyához is kapcsolódik valamilyen utazási- és balesetbiztosítás, melynek alapdíja benne foglaltatik a bankkártya díjában. A legtöbb bank automatikusan adja ezt a kártyához, de vannak olyan pénzintézetek is, amelyek választható extraként ajánlják fel ügyfeleiknek. Kérdés persze, hogy mire elég ez a fedezet, mennyire bízhatjuk rá magunkat külföldi utazás, nyaralás során.

Automatikusan kapjuk, vagy kérni kell?
A dombornyomott kártyák mellé a szolgáltatók automatikusan vagy választható módon kínálják az utasbiztosítást. A nyaralási szezon kezdetén menetrendszerűen felmerül a kérdés: vajon mire jó az így megszerzett biztosítási fedezet? A bankkártyákhoz járó biztosítások rövid, néhány napos, kis távolságra, valamely szomszédos országba történő külföldi kiruccanások esetén megfelelő védelmet nyújtanak, ugyanakkor megfelelő kiegészítő biztosítással kombinálva hosszabb nyaralás esetén is hatékonyan járulhatnak hozzá a gondtalan nyaraláshoz.

Mit kérdezzünk meg a bankunktól?
Annak eldöntésére, hogy vajon elegendő-e a bankkártyához kapcsolódó biztosítási fedezet, több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Elsősorban azt, hogy mely országokra terjed ki a biztosítási fedezet. A bankkártyákhoz kínálnak csak Európára, de a világ más országaira is kiterjedő utasbiztosításokat is. A másik fontos szempont, hogy milyen összegig téríti meg a biztosító a baleset vagy betegség esetén igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat. Külföldi utazáskor a legnagyobb kockázat, ha egészségügyi ellátásra szorulunk. A legnagyobb költségtételt ugyanis ez jelenti, már egy néhány napos kórházi kezelés valamely európai országban több millió forintba kerülhet.
A bankkártya mellé kapott biztosításunk ellenőrzésekor fontos szempont lehet, hogy tervezünk-e sporttevékenységet végezni nyaraláskor. Ha igen, ellenőrizzük, hogy a bankkártyánk mellé kapott biztosítás vonatkozik-e erre a tevékenységre, s ha nem, szükség van kiegészítő biztosításra.
Fontos szempont, hogy milyen időtartamra szól az utasbiztosítási fedezet. Előfordulhat, hogy a bankkártyához tartozó utasbiztosítás csak limitált, legfeljebb 2-3 hetes külföldi tartózkodás esetén térít. Érdemes ellenőriznünk a poggyászbiztosítási fedezet mértékét is. Amennyiben több értékes elektronikai eszközt – laptopot, kamerát, okos telefont – is magunkkal viszünk az útra, szinte biztosan szükségünk lesz kiegészítő poggyászbiztosításra is.

Milyen esetekben lehet elég a bankkártyához tartozó biztosítás?
– ha egyedül utazunk, vagy olyannal, akinek szintén van ilyen biztosítása.
– hétvégi kiruccanásoknál, leginkább ha a repülőn nincs feladott poggyász.
– ha kiváltottuk az Európai Unióban érvényes biztosítási kártyát, és meggyőződtünk róla, hogy azt a célországban elfogadják.
– ha szomszédos/közeli országba utazunk.
– ha nem tervezzük az utazás alatt fokozott balesetveszéllyel járó (extrém) sportok űzését.

Ki is egészíthetjük ha szeretnénk
Magyarországon több bank is kínál extra szolgáltatásokat a bankkártyák balesetbiztosításához: ezekkel viszonylag alacsony díjért, többféle konstrukcióban egészíthetjük ki a kártyánkhoz tartozó biztosítást, így egy komplexebb, szélesebb körre kiterjedő biztosítást kapunk. Kevesen tudják, hogy ha kötünk utasbiztosítást, de rendelkezünk bankkártya mellé kapott biztosítással is, bizonyos szolgáltatási fedezetek összeadódnak. Amennyiben a bankkártyánkhoz például 5 millió forintos egészségügyi és 150 ezer forintos poggyászkár-fedezet tartozik, és e mellé kötünk egy 10 millió forintos egészségügyi és 250 ezer forintos poggyászbiztosítási fedezetet nyújtó utasbiztosítást, akkor összesen 15 millió forintos egészségügyi és legfeljebb 400 ezer forintos poggyászkár-térítésre számíthatunk.

Legyél az első hozzászóló "Piros ász is lehet a bankkártyabiztosítás" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*