Pokolgépes merénylet, elégtelen reptéri ellenőrzés?

217 ember halálát okozta annak az orosz repülőnek a katasztrófája, mely a Sínai-félszigeten zuhant le, nem sokkal felszállását követően. Ahogy telnek a napok, úgy derül fény az egyiptomi sarm-es-sejki repülőtér hiányos biztonsági ellenőrzésére. Egyre több tanú állítja, hogy gyakorta nem működött a csomagokat átvilágító berendezés, felületes volt az utasoknak felszolgált élelem eltöltésének ellenőrzése. A biztonsági ellenőrzést kijátszva helyezhettek el a fedélzeten vagy a csomagtérben pokolgépet bőröndben vagy táskában.

A biztonságért felelős dolgozók állítólag már többször is jelentették feletteseiknek a csomagokat átvilágító berendezés hibáját, de a gépet azóta sem cserélték ki. Tanúvallomások szerint a berendezést kezelő, rosszul fizetett rendőrök rendszeresen felajánlják az utasoknak, hogy kenőpénz ellenében kikerülhetik a személyi és a poggyászellenőrzést. A tarifa általában 10 vagy 20 euró. Korábban így könnyűszerrel csempészhettek ki az országból kábítószert és fegyvert. Az is előfordult, hogy a hálózati aljzatból kihúzták a biztonsági berendezés csatlakozóját, energiatakarékosságra hivatkozva.

November második hetében a biztonsági kockázat és a riadalom ellenére még mindig sokan döntenek úgy, hogy nem szakítják meg üdülésüket, és folytatják üdülésüket Sarm es-Sejkben. Ennek ellenére joggal aggódnak az egyiptomi turisztikai szakemberek, hogy már a közeljövőben radikálisan mérséklődni fog a térségbe utazó külföldi turisták száma. Az oroszoké mindenképp, hiszen Oroszország és Nagy-Britannia már le is állította a térségbe irányuló légi járatait.
 

Legyél az első hozzászóló "Pokolgépes merénylet, elégtelen reptéri ellenőrzés?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*