Hat óbirodalmi sírt nyitnak meg a látogatók előtt a Gízai-fennsíkon

 “Lehet, hogy ezek a masztabák kevéssé díszesek, viszont igen érdekesek építészeti szempontból, hiszen sokkal inkább templomra emlékeztetnek” – írja az Al-Ahram (http://english.org.eg) online kiadása Ali al-Aszfar, a Ghízai-fennsík régészeti főigazgatójára hivatkozva.

A hat masztaba közül az első Kheopsz fáraó unokája, Mereszanh hercegnőé. Eredetileg anyja, II. Hotepheresz királyné számára épült a sír, de a hercegnő váratlan halála miatt Mereszanh lelt itt végső nyugalomra. A temetkezést 1927-ben George Reisner amerikai régész tárta fel, meglelve a fekete gránitszarkofágot, a hercegnő belső szerveit őrző kanopuszedényeket, valamint egy mészkőszobrot, amely anyjával ábrázolja Mereszanhot. Míg a szarkofágot a Kairói Egyiptomi Múzeumban őrzik, a szobor a bostoni Szépművészeti Műzeum gyűjteményébe került.

Ali al-Aszfar szerint a második masztaba Szesem-Nefer, a fáraó titkai őrzője számára készült.
“Ez egyike a fennsík legnagyobb sírjainak” – emelte ki Ali al-Aszfar, hozzátéve, hogy a falfestmények vadászat közben, valamint az isteneknek áldozva ábrázolják az óbirodalmi hivatalnokot, de akadnak Szesem-Nefer mindennapjait bemutató jelenetek is.

A harmadik masztaba gazdája Szenefru-Kha-Ef, a király kincstárnoka és Ápisz termékenységisten papja. A falakat a halott hivatalnok életét és gyermekeit ábrázoló falfestmények díszítik.
Nefer, a szem-papok felügyelője számára készült a negyedik masztaba, amelynek falfestményei az elhunytat családja körében és kutyájával ábrázolják. Az ötödik masztaba gazdája Jasszen, a király farmjainak felügyelője volt, a hatodikban pedig Ka-Em-Ankh, az uralkodó kincstárának felügyelője aludta örök álmát.

Mohamed Ibrahim egyiptomi régészeti miniszter szerint ezeket a masztabákat 25 évvel ezelőtt nyitották meg először a látogatók előtt, majd egyfajta rotációs rendszer szerint restaurálásra bezárták. Azóta megtisztították a falakat, elvégezték az állagmegóvásukat, eltűntették a látogatók által hátrahagyott graffitiket, valamint konzerválták a feliratokat és falfestményeket. A hat masztaba megnyitásával egy időben más sírokat zárnak be restaurálásra.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Hat óbirodalmi sírt nyitnak meg a látogatók előtt a Gízai-fennsíkon" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*