POLIN – Varsó új látványossága

A Rainer Mahlamäki és Ilmari Lahdelma finn építészek által tervezett több nemzetközi díjjal kitüntetett monumentális épület sötét kockaszerű tömbje kiválóan illeszkedik a posztkommunista környezetbe, csak közelebbről megnézve tűnik fel, hogy a homlokzatot fedő üveglapokra a POLIN szót gravírozták latin és héber karakterekkel, törve az egyhangúságot. A héber gimel betűt formázó óriási kapu alatt belépve kitágul a tér, a homokszínű előcsarnok üres terei a lengyel zsidóság töréseit, az összeboruló mennyezet az exodust szimbolizálja.

Maga a Polin név is beszédes: egyes történészek szerint a héberben Lengyelországot Polanianak vagy Polinnak ejtették, jó ómenként interpretálták, hiszen a po (itt) és lin (maradni kell) szavak összetétele. Nem véletlen, hogy évszázadokig a világ zsidóságának 80%-a lengyel területen élt.

A gyűjtemény kellemes meglepetés volt. Ugyan az épület kicsit Yad Vashem formáit idézi, nem éreztem azt a nyomasztó, szívbemarkoló érzést, mint a jeruzsálemi holokauszt múzeum látogatásakor. Nem véletlen, a holokauszt a lengyel zsidóság történetének egy rövid – bár kétségtelenül legtragikusabb – szakaszaként van bemutatva, sokkal fontosabb szerepet kap az ezer éves közös történelem, az együttélés a maga szépségeivel és konfliktusaival, a kultúra és szokások bemutatása.

Az egész tárlat él, mozog, vibrál. Mindenhez hozzá lehet nyúlni, az interaktivitás nem lehetőség, egyenesen elvárás. Egy fél nap is kevés a négyezer négyzetméteren felépített kiállítás bejárásához. Gyerekeknek kiváló történelemóra gyanánt, kár, hogy magyar nyelvű audioguide nem választható.

Non plus ultra, kóser étterem is van a házban! Kedd kivételével minden nap látogatható a múzeum, a belépő 25 PLN.

További infó: http://www.polin.pl/en/ 

Legyél az első hozzászóló "POLIN – Varsó új látványossága" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*