Programkavalkáddal várják a vendégeket a hazai települések

A tavalyi masszív forgalombővülés után újabb nagyon erős idegenforgalmi szezonra számítanak Celldömölktől Gyenesdiáson át Debrecenig – derült ki országos körkérdésünk nyomán. Megtudtuk azt is, hogy korántsem ok nélküli a bizakodás: az első adatok máris újabb rekordévet vetítenek előre. Mindebben óriási szerepe van annak, hogy a frekventált idegenforgalmi térségekben tovább bővült a programkínálat, a „standard látnivalók” mellett már tényleg egymást érik a kulturális és gasztronómia fesztiválok, családi programok.

Nincs megállás Siófokon

Ahogy évek óta mindig, úgy továbbra is lassan, de biztosan bővül Siófok turizmusa: 2017-ben 1.117.321 volt a vendégéjszakák száma, míg egy évvel korábban 1.116.273. Az idén is hasonló tendenciákra lehet számítani, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januárban kis mértékben, februárban viszont már 10 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma tudtuk meg Roszik-Varga Annamária turisztikai referenstől. Hozzátette: Siófok a vendégéjszakák számát tekintve 2017-ben a harmadik helyen állt a magyar városok között, Budapestet és Hajdúszoboszlót követve. Noha a vendégéjszakák számban nem mutatkozik meg, de a tavasztól őszig hangsúlyos az egy napra érkező vendégek száma.

2017-ben a siófoki kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján a vendégek 66 százaléka érkezett belföldről, 34 százaléka pedig külföldről. Itt érdemes megjegyezni: évek óta jellemző a lengyel és a cseh vendégek számának emelkedése, illetve a tartózkodási idő csekély mértékű csökkenése. A strandok, a hotelek és a bulik mellett a város látnivalói is sokakat vonzanak: Siófok jelképét, a víztornyot például 25.000 vendég kereste fel tavaly, a város szülöttének, Kálmán Imrének a szülőházában kialakított emlékmúzeumot pedig 3500 turista látogatta meg. Kedvelt látnivaló még a Makovecz Imre által tervezett evangélikus templom, továbbá a hajóállomás továbbá a minden évszakban kellemes kikapcsolódási lehetőséget biztosító Galerius Élményfürdő és Wellness Központ. Mind népszerűbbek a fesztiválok is: országos hírnévre tett szert már például a Pünkösdi Szezonnyitó, a New Orleans Jazz Fesztivál, a Bor és Kenyér Ünnepe és a Halfesztivál.

Gyenesdiási programdömping

Tavaly és az idén eddig nem érzékeltek markáns forgalomnövekedést Gyenesdiáson, ám ez a jelek szerint nem okoz fejfáját, hiszen jó ideje nem lehet panasz a turizmus teljesítményére. Tavaly a turisták háromnegyede magyar volt. Az összes vendégéjszaka kétharmada köthető hozzájuk, ami azt jelenti, hogy a külföldi – továbbra is jobbára Németországból érkező – turisták átlagos tartózkodási ideje magasabb.

Kovács Judit, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület menedzserének elmondása szerint a vendégek körében egyre nagyobb az igény programokra is, ezért igyekeznek is megfelelni ennek az elvárásnak, gyakorlatilag a hét minden napjára változatos időtöltést kínálnak. Várják a turistákat a kovácsműhelyben, Livi Állatfarmján, érdekes program az avar kiállítás és a kézműveskuckó a Pásztorházban, de ott az interaktív kiállítás a Természet Háza Látogatóközpontban, lövészet a Lőtéren, vagy épp a korongozás a Kerámiaházban. A vendégeket vezetett kerékpártúrákkal is várják, remek kikapcsolódást ígér az Öko-Kalandpark és akinek kedve tartja, az minigolfozhat, bowlingozhat, biliárdozhat és squasholhat is a Sportházban.

Makó: minden, ami Makovecz

A múlt évben is 8 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak Makón, és – elsősorban a hosszú hétvégéknek köszönhetően – az idén az év első felében ugyanennyivel nőtt tovább a térségbe látogató turisták száma. Az idén a január-februári szerbiai és romániai szabadságolások miatt a Makóra érkező vendégek 30-30 százaléka volt román és szerb, 40 százaléka pedig magyar – tájékoztatott Madarász Roland, a Tourinform Iroda és Infopont Makó munkatársa.

A turisták körében slágernek számítanak a Makovecz Imre által tervezett épületek és terek, ezek közül is legfőképpen a Hagymatikum Gyógyfürdő komplexum. De évről évre többeket vonzanak a mind ismertebb programok, tavasszal a Hagymás grillfesztivál, júliusban a Hagymatikum Gyógyfürdő fürdőfesztiválja és szeptemberben a Makói Hagymafesztivál. A várakozások szerint a futball világbajnokság végéig mérsékeltebb látogatószámra, de július és október között a kiemelt rendezvények és az időjárás viszonyok függvényében további növekedésben bíznak. A gyógyfürdő bővítése miatt azonban előre láthatóan az ősszel kezdődő építkezés mérsékelheti majd az idei forgalombővülést.

Korai szezonkezdés Szarvason

Nincs ok panaszra Szarvason és környékén sem, tavaly ugyanis 2016-hoz képes – a vendégéjszakaszám és a nagyobb attrakciók látogatószáma alapján – a forgalom mintegy 14 százalékkal bővült. Idén pedig, bár releváns adat egyelőre nem áll rendelkezésre, annyi már tudható: a szálláshelyek foglalási időszaka a szokásosnál hamarabb kezdődött el. A régiót felkereső magyar és külföldi (főleg osztrák, német, román, szlovák és szerb) turisták körében különösen népszerű a Szarvasi Vízi Színház, a város legnagyobb gasztronómia eseménye, a Szarvasi Szilvanapok, hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a Mini Magyarország, és persze a Szarvasi Arborétum meg a Körösvölgyi Állatpark.

Megállíthatatlan Hajdúszoboszló

Végtelennek tűnik a növekedés Hajdúszoboszlón, ahol tavaly 5,9 százalékkal bővül a forgalom, 21.553-al növekedett a regisztrált vendégek száma 2016-hoz képest, és 2018 első negyedéve még biztatóbbnak tűnik. Az év első 3 hónapjában 7011-el többen keresték fel Hajdúszoboszlót az előző év azonos időszakhoz képest. Ez 13,5 százalékos emelkedést jelent. Tavaly egyébként a vendégek 65 százaléka volt magyar. Több mint 54 ezer lengyel, 35 ezer román, 21 ezer szlovák látogatót fogadtak, de Németországból, Csehországból is sokan érkeztek, és egyre nő az orosz és ukrán nyelvű turisták száma. A felmérések szerint a fürdő mellett a lovas programok, a városnézés, a kerékpáros kirándulás és más sport programok sora, továbbá a gasztronómiai fesztiválok a különösen keresettek, és persze a Hortobágy is ott van a toplista élén

Vitézkedő Eger

Masszív növekedést regisztráltak tavaly Egerben is: 2017-ben a vendégéjszakák száma 623.263 volt a térségben, ami 30.996 nappal több, mint a megelőző évben. Ez 5,2 százalékos növekedést jelent. Még szembeötlőbb a térség idegenforgalmának fejlődése, ha például a 2013-as adatokat vesszük alapul: ahhoz képest 54 százalékos volt a bővülés… S hogy mire kíváncsiak a leginkább a városba látogató turisták? A toplista élén természetesen a vár áll, amelyet 350.000 fő látogatott meg tavaly. Ezután követik az Eger Termál (295.000 fő), az Érseki Palota Látogatóközpont (80.320), a Varázstorony (30.000 fő), a Kopcsik Marcipánia (26.297 fő), a Beatles Múzeum (8.000 fő), a Tűzoltó Múzeum (7.313 fő) és a Főegyházmegyei Könyvtár (5.000 fő). Mindemellett egyre népszerűbbek a fesztiválok is. Ezek közül a leglátogatottabb a Bikavér Ünnep, amely túllépte az 50 ezres látogatószámot. Hasonlóan népszerű a Végvári Vigasságok, amelynek látogatói a híres 1552-es dicső ostrom pillanatait élhetik át. A város feltörekvő eseménye az Eger Advent programsorozat, és népszerű a Bolyki-völgyben rendezett Feszt! Egerrel könnyűzenei fesztivál is.

Kitörő eredmények Celldömölkön

Csaknem kétszámjegyű növekedést produkált tavaly Celldömölk és környéke (VulkánSág), hiszen a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken 9,6 százalékkal emelkedett. A vendégek 26,6 százaléka volt magyar, a turisták zöme Ausztriából, Németországból, Lengyelországból, Csehországból és Ukrajnából érkezett. A térségbe utazók közül a legtöbben a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőt keresik fel, de keresett a Mesteri Termál, a Borgáta Termál fürdő, a Kemenes Vulkánpark és a Ság hegy is. A programok közül különösen népszerű a Tulipánfesztivál és a Sághegyi Szüreti Napok, Ataru Taiko japán dobszínház Ság hegyi kráter koncertje. „Az egyes szálláshelyek idei foglaltsága nagyon biztató, reményeink szerint a turizmus teljesítményének javulása folytatódik, főleg külföldről várunk további erősödést.” – foglalta össze várakozásaikat Döméné Király Gabriella TDM menedzser, irodavezető.

Reptér is húzza Debrecent

A kereskedelmi szálláshelyeken mért adatok alapján a vendégéjszakák száma 2017-ben összesen 7,2 százalékkal emelkedett Debrecenben – tájékoztatott a VisitDebrecen, a város turizmusfejlesztésért felelős szervezete. Debrecenben átlagosan 70-30 százalék a belföldi és külföldi vendégek aránya, a határon túlról a legtöbb turista Romániából, Németországból, Szlovákiából, Izraelből és Lengyelországból érkezik.

A legtöbb vendéget az Aquaticum SPA (termálfürdő, élményfürdő) vonzza, valamint a jól ismert debreceni nevezetességek, múzeumok, mint például a Református Nagytemplom, a Debreceni Református Kollégium, a Déri Múzeum, a Nagyerdei Víztorony élményközpont. Népszerűek persze a családi szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget kínáló intézmények is, mint a Nagyerdei Kultúrpark (állatkert, vidámpark), az Agóra Tudományos Élményközpont és a Kerekerdő Élménypark. Ami a nagyrendezvényeket érinti: a toplista élén – aligha meglepő módon – a Debreceni Virágkarnevál áll, de nagy látogatószámot produkál a Campus Fesztivál, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad előadásainak sora, valamint a Debreceni Advent is. Debrecen mint régióközpont további számos élményt kínál egynapos csillagtúrák keretében: a városból egy-másfél órás autóútra három UNESCO világörökségi helyszín, a Hortobágy, a Tokaji borvidék és az Aggteleki karszt barlangja is elérhető.

A jelek szerint az idén is folytatódik a bővülés a városban, hiszen a KSH adatai alapján 2018. első két hónapjában bő 21 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken. VisitDebrecen szerint a stabil bővülést nagyban segíti a debreceni repülőtér dinamikus fejlődése, valamint a menetrend szerint közlekedő légijáratok számának növekedése. Debrecen már nyolc külföldi repülőtérről – Londonból, Eindhovenből, Párizsból, Milánóból, Malmöből, Münchenből, Tel Avivból és Moszkvából – érhető el menetrend szerint közlekedő közvetlen légijárattal.