Ráhajt a kerékpáros turizmusra Bükfürdő-Bük-Zsira – mutatjuk az új beruházásokat

Óriási lökést kaphat a térség, hiszen összességében majd 700 millió forintot nyertek olyan fejlesztésekre, amelyek révén még vonzóbbá válik a vidék a kerékpáros turisták számára, még több programlehetőség nyílik a fürdővendégek előtt.

Bük Város Önkormányzata 420,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott „A kerékpáros turizmus fejlesztése Bükfürdő-Bük-Zsira térségben” elnevezésű projekthez. A projekt átfogó célja a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség teljes területén a kerékpáros turizmus élénkítése. Ennek keretében az alábbi fejlesztéseket kezdhetik el:

  • Közel 1.330 méter belterületi kerékpárút felújítása Bükön
  • Japánkert kialakítása Bükfürdőn
  • Kerékpáros pihenőhely és kerékpártároló létesítése Zsirán
  • Kerékpáros (self)szerviz, frissítőpont és e-bike töltőpont kialakítása, meglévő kerékpáros turisztikai táblarendszer egységesítése, kerékpáros túrák szervezése Bükfürdőn.

A projektben konzorciumi partner a Büki Gyógyfürdő Zrt. a projekt előkészítésében és megvalósításában is jelentős szerepet vállal. Több beruházási projektelem is (japánkert, e-bike töltő, frissítőpont, self-service) a fürdő közvetlen közelében valósul meg. A projektben további konzorciumi tag Zsira Község Önkormányzata. A település fontos szerepet tölt be Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térség kerékpáros hálózatában, hisz egy jelentős észak-déli, illetve kelet- nyugati kerékpáros útvonal metszéspontjában található. Szerepének erősítésére kerékpáros pihenőhely kerül kialakításra a településen a projekt keretében. A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., mint kiemelt szakmai partner vesz részt a konzorciumban, a megvalósítás során turisztikai szakértőt biztosít.

Komplex turisztikai ajánlatként kerékpáros túrák kerülnek kidolgozásra és kiajánlásra a fürdő vendégei részére. E túrák alapvetően a kiemelt turisztikai térség Bükhöz kerékpáros viszonylatban közeli látnivalóit célozzák – Zsira, Sopronhorpács, Fertőd, Röjtökmuzsaj. A projekt várható befejezése 2020. szeptember 30.

Bük Város Önkormányzata a „Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése” című projekttel is sikerrel pályázott: a helyhatóság vezetésével létrejövő konzorcium 276.9 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt neve: A Szent Kelemen kultusztól a Szent Kelemen kútig.

A Szent Kelemen kút közvetlenül a büki gyógyfürdő nyári bejárata mögött helyezkedik el, amit a termál kerék-párút kapcsol össze a többi városrésszel, így többek között a középbüki templomparkkal is. A tervezett fejlesztések:

  • A büki Szent Kelemen Plébániatemplom parkjának turisztikai célú rekonstrukciója,
  • A büki Szent Kelemen Plébániatemplom parkjához kapcsolódó szolgáltatás és attrakció-fejlesztés – tematikus, vallástörténeti, helytörténeti és földtörténeti utak kijelölése,
  • Piéta szobor restaurálása Zsirán.

Komplex turisztikai ajánlatként, mint garantált programcsomag, templomkerti túrák kerülnek kidolgozásra és kiajánlásra a fürdő és a térség vendégei részére.