Régi fényében látogatható a Lizsé aranykorát idéző villa

Fotó: resoart.hu

Egy kalandos történetű, szépséges, szecessziós stílusú, mára ismét a régi fényében ragyogó villában, a Dózsa György út és a Városligeti fasor sarkán nyílt meg a nagyközönség előtt, a ResoArt Villa és benne a főváros legnagyobb Zsolnay-kiállítása.

Fotó: resoart.hu

Budapest egyik legszebb szecessziós villájaként jegyzik Lizsé, vagyis a Városliget közvetlen közelében álló egykori Kőrössy, a mai ResoArt villát, amelynek csodás belső terét Róth Miksa, a szecessziós magyar üvegművészet legnagyobb mestere által készített hatalmas üvegablak gazdagítja.

A Kőrössy Villa története akkor kezdődött, amikor a 19. század végére a Városliget közvetlen szomszédságában kezdett el kifejlődni az az elegáns polgári negyed, ahol a gyárosok, nagykereskedők, orvosok mellett több sikeres építész és művész épített villát. Közéjük tartozott Kőrössy Albert Kálmán, aki 1899. április 29-én vásárolt telket a Városligeti fasor 47. szám alatt, amelynek utcafrontjára, az általa tervezett magánvillába 1900-ban költözött be feleségével.

A villa homlokzatát dús ornamentika díszíti és megmozgatott falsíkok tagolják, amelyeket a változatos ablakformák tesznek még látványosabbá. Az oromzatban a Művészet hármas allegóriája kapott helyet: a Festészet, a Szobrászat és az Építészet.

Fotó: resoart.hu

Az épületet szemlélve külön érdekesség, hogy az Építészet allegóriáját ábrázoló alak, maga a ház egykori tulajdonosa, aki egy makett arányait méri, miközben a makettből pedig a villa vonalai rajzolódnak ki. A tágas hall meghatározó eleme Róth Miksa ólomüveg ablaka, amin a bőséget szimbolizáló gólya, gránátalma mellett íriszek és – a homlokzaton is felbukkanó – napraforgók is megjelennek.

Miként oly sok fővárosi villa, a Kőrössy is megszenvedte a II. világháborút: főhomlokzatát feltételezhetően bombatalálat érte, amit egyszerűsített eklektikus stílusban állítottak helyre, majd az államosítás során, 1948-tól az Offset Nyomda Nemzeti Vállalat működött itt. A villa 1994-ben került a műgyűjtő, Szabó András által alapított Resonator Kft. tulajdonába, akinek cége, a Resonator Kft. 1998-99-ben kezdte meg az épület első ütemű felújítását és a homlokzat teljes rekonstrukcióját. Beépítve a tetőteret és eredeti stílusban megújítva a díszes lépcsőházat és az emeleten található szobákat is.

A Dózsa György út és a Városligeti fasor sarkán álló villa mostantól ismét a nagyközönségé, amely Budapest legnagyobb Zsolnay-kiállításán az 1000 darabot számláló magángyűjtemény legszebb alkotásaiból és a Zsolnay-kerámiák aranykorának tekinthető első ötven évéből kaphatnak ízelítőt.

K. E.