Ritka tirannoszaurusz-csontvázat árvereznek el New Yorkban

 A 2,4 méter magas és 7,3 méter hosszú csontvázat a Gobi-sivatagban tártak fel nyolc évvel ezelőtt. Egy Tyrannosaurus bataar (Tarbosaurus bataar) fosszíliájáról, a Tyrannosaurus rex ázsiai rokonáról van szó – olvasható a LLiveScience (http://www.live.science.com) tudományos hírportálon.
A koponyának 80 százaléka maradt fenn, a csontváznak pedig 75 százaléka.

“Ez az első csaknem teljes tirannoszaurusz-egyed, amelyet Sue, a Tyrannosaurus rex 1997-es 8,3 millió dolláros eladása óta elárvereznek” – hangsúlyozta David Herskowitz, az árverést lebonyolító Heritage Auctions aukciósház természettudományi részlegének igazgatója, hozzátéve, hogy az árveréseken igen ritkán kerülnek kalapács alá dinoszauruszok, de mind közül a legritkábbak a theropodák, a ragadozó “szörnylábúak”, amelyekhez például a tirannoszauruszok is tartoznak.


Az elárverezésre szánt csontváz

A Tarbosaurus két lábon járó, több mint egy tonnás húsevő volt, aránytalanul kicsi, kétujjú mellső lábai pedig a testméretükhöz viszonyítva a legkisebbek voltak az összes Tyrannosauridae-dinoszaurusz között. Ezzel ellentétben a háromujjú hátsó lábak hosszúak és vastagok voltak, a test rájuk nehezedett. A fejet és a felsőtestet a hosszú, súlyos farok tartotta egyensúlyban, a csípő feletti tömegközépponthoz viszonyítva. Habár nem érte el a Tyrannosaurus méretét, a Tarbosaurus az egyik legnagyobb Tyrannosauridae volt. A legnagyobb ismert példányok hossza 10 és 12 méter között változott.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Ritka tirannoszaurusz-csontvázat árvereznek el New Yorkban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*