Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.
Az ünnepi hétvégén gasztronómiai programokkal és számtalan múzeumi attrakcióval várja a Skanzen a látogatókat – olvasható a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, ezen a hétvégén megkóstolhatják az érdeklődők a múzeumban a ruszin káposztás laskát, a sváb almás pitét, a borsodnádasdi molnárkalácsot, és az erdélyi gasztronómiában központi helyet elfoglaló puliszkát.
Perec és cipó sütés is szerepel a programban, emellett a nyári melegben csalamádét és a hideg szörpöt is kínálnak a látogatóknak. Az érdeklődők bepillanthatnak az örmény és a zsidó konyha rejtelmeibe, a Skanzen receptkönyveiből pedig a hagyományos magyar konyhát is jobban megismerhetik.
A kézműves foglalkozások ugyancsak az étkezéshez kapcsolódnak: só-liszt gyurmából perecet gyúrhatnak a gyerekek, szaggathatnak csigatésztát, és hogy legyen mibe tenni az ételt: varrhatnak kenyérzsákot, formázhatnak agyagtálat vagy marokkosarat. A learatott gabonaszálakat felhasználhatják: szalmadíszt és aratókoszorút készíthetnek rozsszalmából. Számtalan játékudvar várja a gyerekeket, ahol játszva bővíthetik tudásukat, miközben vándormuzsikusok zenéje szól a távolból – olvasható a közleményben. Szombaton Sőrés Rozka mesemondó Egy falat kenyérről, vasárnap Écsi Gyöngyi Az élet vizéről mesél a gyerekeknek. Székely népmesék mellett „mesés ízek és ízes mesék” várják az egész családot a múzeum színpadi helyszínén, a Kisalföld tájegység Kisbodaki pajtájában.