Zöld forgatagtól a Tirpák Fesztiválig – hétvégi programajánló

Majdnem ötven helyi ételkülönlegességet kóstolhatnak meg azok, akik kilátogatnak a Népi Ízek Találkozójára és 6. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságra a hétvégén Nyíregyháza főterén. Fotó: Visit Nyíregyháza

A bőség zavarával kell megkezdeni a hétvégén, ugyanis egymást érik a jobbnál jobb programok. Csak címszavakban: vadásznap, gasztrofesztivál, túradömping és kulturális örökségek minden mennyiségben.

Családi vadásznapot rendeznek Ópusztaszeren

Solymász- és agarász-bemutatót láthatnak, virtuális lövészeten vehetnek részt, megismerhetik a vadászat egykori és mai eszközeit azok, akik ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vadász családi napjára szombaton – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele elmondta, a programok sora délelőtt az ifjú vadászok avatásával és az idős vadászok köszöntésével kezdődik a nagyréten. Később ugyanitt agarász-bemutatót tartanak, és az érdeklődők más kutyás vadászati módokkal is megismerkedhetnek. Déltől solymászbemutatót rendeznek a nagyréten, majd az ebédidő közeledtével megtartják a vadétel-főzőverseny eredményhirdetését is a skanzenben, a malommal szemközt. Kora délután a lovaspályán honfoglalás kori vadász és hadieszközöket láthatnak az egybegyűltek, a vállalkozó szelleműek pedig maguk is nyeregbe pattanhatnak.

Kora délután aki szeretné, egy hőlégballon kosarába szállva szemlélheti meg a magasból az emlékparkot és környékét. A Rotunda Árpád-termében egész nap látogatható a Csongrád-Csanád Megyei Vadászati Múzeum és Emlékhely, amely a térség összes vadfaját, köztük a védett és fokozottan védett fajokat is felvonultatja, és megismerteti a vendégekkel a vadászat és vadgazdálkodás eszközeit.

A Puszta házában történelmi vadászfegyverből és vadászeszközökből rendeznek kiállítást. A Szegedi Vadaspark munkatársainak közreműködésével állatsimogató is várja itt a vendégeket. A skanzenben, a szentesi tanya mellett virtuális lövészeten tehetik próbára ügyességüket a látogatók, a gyerekeknek légpuskalövészetet szerveznek. A skanzenben a Mesekert Interaktív játszóház fogadja a gyereket, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör udvarán pedig kemencés finomságok sülnek.

Csaknem ötven féle étel a nyíregyházi Tirpák Fesztiválon

Majdnem ötven helyi ételkülönlegességet kóstolhatnak meg azok, akik kilátogatnak a Népi Ízek Találkozójára és 6. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságra a hétvégén Nyíregyháza főterén. A kilencedik alkalommal megszervezett fesztivál idén is ingyenes lesz, a megszokottaktól eltérően azonban kettő helyett három napon várják majd a látogatókat a szervezők. A programsorozat a tavalyi rendhagyó helyszín után visszatér a Kossuth térre – közölte a város önkormányzata.
A tirpákok gasztonómiáját és életmódját bemutató rendezvény első, pénteki napján a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakképző iskolái mutatkoznak be a Mini Tirpák Fesztivál Matinén. A délelőtti előadások után péntek este Nagy Szilárd és Ragány Misa rockműsora, valamint Pataky Attila koncertje szórakoztatja a közönséget.

Fotó: Visit Nyíregyháza

Szombaton a nyíregyházi éttermek és a hagyományörző egyesületek mutatkoznak be, mellettük a város szakképző iskolái is képviseltetik magukat. A vasárnapi bogrács- és grillbajnokságon az amatőr főzőcsapatok remekelhetnek, a legjobbaknak járó díjakat mindkét napon egy szakmai zsűri ítéli oda.
A fesztiválra érkezők a hétvégén csaknem 50 féle ételből válogathatnak. Megkóstolhatják a tájegység gasztronómiai különlegességeit, többek között a szabolcsi töltött káposztát, a brinzás galuskát, a ludaskását, a tirpák burgonyalepényt vagy a puliszkát sült kolbásszal.
A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technnikum cukrász és szakács tanulói 2022 adag füstöltszalonnás, pirított káposztás tirpák kukoricalepényt készítenek a fesztiválra. A több mint kétezer adag lepényhez hatvan kilogramm kukoricalisztet, nyolcvan kilogramm szalonná és százhúsz kilogramm savanyúkáposztát használ majd fel az ötven tanuló. A finomságokat ebben az évben is kóstolójegyekkel lehet majd megízlelni, amelynek ára 400 forint lesz.
A háromnapos rendezvényt több kulturális és zenés program kíséri. Szombaton fellép az LK Beat és a Mentha Project, az est főfellépője pedig Tóth Gabi lesz. Vasárnap a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes mellett a Folkfusion Band és a Polip Band lép majd fel és a város civil szervezeteinek kulturális műsora lesz látható. A legkisebbeket szombaton és vasárnap Játéksziget várja, többek között darts focival, gyermekkörhintával és ugrálóvárral.

Zöld forgatag szombaton Dömösön

A 25 éves születésnapját ünneplő Duna-Ipoly Nemzeti Park szombaton rendezi meg a Dömösi Zöld Forgatagot, amely a Dunakanyar egyik legjelentősebb természetvédelmi programja – közölte az MTI-vel a nemzeti park kommunikációs referense. Kálmán Gergely elmondta, hogy a hajóállomással szemben a látogatók játékos formában ismerkedhetnek meg a térség élővilágával, különleges természeti értékeivel. Lesz rovar- és hüllőbemutató, madárgyűrűzés, valamint a Duna parton élőhelyükön láthatók a leggyakoribb hajfajták.

A nap során szakvezetéssel egybekötött túra indul a Rám-szakadékba, bárki kipróbálhatja a kenuzást, a kajakozást vagy akár a SUP-ozást, valamint megtekinthető a Dömösi Prépostság és a nemzeti parki védjegyes termelői piacon kézművesek kínálják áruikat. A prépostságot 1107-ben alapította Álmos herceg, az épület a Képes Krónika beszámolói szerint többször játszott szerepet királyaink életében. Ma a látványosan helyreállított altemplom látogatható.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. A fővárostól északra 60 ezer hektárnyi területen, a Pilis és a Börzsöny hegységben, a Duna és az Ipoly között helyezkedik el, három megye 48 települését érintve. A park rendezvényeit és bemutatóhelyeit évente csaknem 300 ezer látogató keresi fel.

Kulturális Örökség Napjai Székesfehérváron és Szegeden is

Szeptember harmadik hétvégéjén, a Kulturális Örökség Napjain különleges épületekkel ismerkedhet a kultúrára fogékony közönség. Ebben az évben a rendezvénysorozat a 150 éve született magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. Székesfehérváron is számos érdekes program vár az érdeklődőkre, akik hallhatnak a bazilika felújításáról, bejárhatják a Hiemer-házat és a megyei levéltár épületét, vezetett sétát tehetnek a belvárosban és a Rác utcában, de megismerkedhetnek a Barátság mozi történetével is.
Nyílt napokkal és történelmi sétákkal is várják az érdeklődőket Szegeden és Csongrád-Csanád megyében is. A szegedi Városházán nyílt napot szerveznek, valamint történelmi, építészeti, irodalmi sétákkal és ingyenes tárlatvezetésekkel is várják az érdeklődőket a megyeszékhelyen és Csongrád-Csanád megyében hétvégén, a Kulturális örökség napjain – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A programok Szegeden már pénteken elkezdődnek. Este héttől a Somogyi könyvtártól egy hangulatos, várostörténeti séta indul, ahol a kivilágított Szeged érdekességeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.
Az országos programsorozathoz a kiemelt eseményeken kívül számos könyvtár, színház, tájház és egyéb kulturális intézmény is csatlakozott, ahol a látogatók szintén betekintést nyerhetnek kulturális örökségünkbe.
A programokon való részvételi tudnivalók az oroksegnapok.gov.hu/programok oldalon tekinthetők meg.