Sarki fény túra

 A Littleisland Lighthouse világítótórony Litløyaban található, több mint 200 km-re az északi-sarkkörön belül helyezkedik el és kizárólag hajóval közelíthető meg.

Az odajutás ebből adódóan nem a legegyszerűbb, Narvik, vagy Evenes városának repterén kell landolni, ahonnan egy busz viszi tovább a leendő vendégeket egy kis halászfaluba, Vinje-be, ahol az utasok találkoznak a világítótorony személyzetével és megfelelő öltözéket is kapnak a rövid, de annál tartalmasabb szigeti túrára.


Az apró sziget

A sziget meglátogatásának külön aktualitást ad, hogy a NASA jelentése szerint a 2012/2013-as tél lesz az utóbbi 50 év leglátványosabb tele a sarki fény szempontjából, akik felmérésüket a napszél aktivitására alapozzák.

Emellett az idén száz éves világítótorony személyzete meleg takarókkal, forró italokkal, édességekkel és különleges bánásmóddal kedveskednek az égboltot kémlelő vendégeiknek.
A tornyon belül két kétágyas szoba, egy hangulatos könyvtár és egy étkező található, természetesen mindegyikből kivételes kilátással a tengerre és az égre.


A sarki fény innen csodálható meg a legjobban

Azonban ha felkel a nap (ami a téli órák folyamán ritkább), akkor egészen más különlegességek is szó szerint napvilágra kerülnek: a szigeten ugyanis találhatóak közel 6000 éves kőkori épületek romjai is, a XIX. században épült halászfalu maradványai is, emellett az érdeklődők még kardszárnyú delfineket is megcsodálhatják, amint a partok mellett úsznak, ha szerencséjük van.

A túrákra lehetőség van egyedül és szervezett vezetéssel is, emellett a csendesebb, pihentető aktivitás kedvelői is megtalálják itt a nekik való kikapcsolódást: halászatra és a világítótoronyban való olvasgatásra, pihenésre is lehetősége nyílik mindenkinek.


A világítotorony

Az időjárás miatt pedig senkinek sem kell aggódnia: habár nem lesz strandidő, a hőmérséklet a golf áramlatnak köszönhetően így is egészen enyhe, így egy átlagos téli napon is fagypont fölött van a hőmérséklet.

A torony pedig természetesen még a mai napig aktív, napelemes cellákkal energiát termelve, LED lámpákkal világítva minden 10 másodpercben jelez a tengerészeknek, akik a sziklás partvidék mellett hajóznak el.

További információk találhatók a Littleisland Lightouse honlapján.

forrás: Condé Nast Traveller

Legyél az első hozzászóló "Sarki fény túra" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*