Sikeresen célba ért a Shackleton-expedíció két tagja

 Tim Jarvis és Barry Gray hétfőn jelentkezett a kikötőből, ahol annak idején a szorult helyzetbe került felfedező segítségért fordult a bálnavadászokhoz.

Shackleton 1914-ben indult hajójával a Déli-sark meghódítására. A hajó azonban megrekedt a jégtáblák között, és a körülötte hízó jégpáncél tíz hónappal később elsüllyesztette. Az expedíció tagjai 1916 áprilisáig éltek a jég hátán, majd három apró csónakkal sikerült eljutniuk az Elefánt-szigetre. Onnan Shackleton és öt társa az egyik csónakkal átkelt a György király-szigetre (South Georgia). Tizenhat napi tengeri út után kötöttek ki, és indultak segítségért a bálnavadászokhoz. Végül a csapat minden tagja épségben hazatért.

A Tim Jarvis ausztrál környezetvédelmi szakember vezette, hatfős brit-ausztrál csoport pontosan követte a felfedező útvonalát, és nem használt olyan felszerelést, amely száz éve még nem létezett. A Shackleton Epic-expedíció január 24-én vágott neki az útnak az Antarktiszi-félsziget közelében fekvő Elefánt-szigetről a felfedező 6,85 méter hosszú csónakjának pontos másával. Az Atlanti-óceán déli térségét átszelve, több mint ezernégyszáz kilométert megtéve a csapat a múlt héten kötött ki a György király-szigeten.

Onnan hárman indultak tovább, hogy átkeljenek South Georgia 900 méter magas hegyein a sziget túloldalára, a bálnavadász-kikötőbe. A többiek lábfagyás miatt nem tudták folytatni az utat. Kim McKay, a vállalkozás menedzsere újságíróknak hétfőn elmondta, hogy a törékeny, szűk hajón csak négyen fértek be a kabinba, ketten kénytelenek voltak a fedélzeten tartózkodni, kitéve a nem egyszer nyolc méteres, jeges hullámok csapásainak. “Szüntelen át voltak ázva, és rettenetesen fáztak. Ha az egyikük megmozdult, mozdulniuk kellett a többieknek is… Kisebb-nagyobb mértékben valamennyiüknek elfagyott a lábuk” – magyarázta.

Végül csak ketten jutottak le az állomásra, harmadik társuk útközben feladta. Bár Shackleton sátor nélkül jutott át a gerincen, Jarvis és Gray kénytelen volt sátorban és alvózsákban meghúzni magát, olyan szörnyű vihar tombolt a hegyekben az utóbbi napokban.
“Valóban hősies küzdelmet kellett vívnunk, mert az esélyek ellenünk szóltak – ecsetelte az utolsó szakasz nehézségeit Jarvis a menedzsernek, miután megérkeztek az állomásra. – Legalább húsz gleccserszakadékon kellett átkelnünk, egy alkalommal Gray egészen hónaljig elsüppedt.”

A beszámolóból kiderült, hogy maga Jarvis is ápolásra szorul lábfagyás miatt. Legkevesebb egy napig pihenni kell, de úgy tervezik, hogy kedden felkapaszkodnak a néhai felfedező sírjához. (Shackletont halála után a szigeten temették el.)

A csapat az expedíció megismétlésével egyfelől a felfedező emberi nagysága előtt kívánt tisztelegni, másfelől az Antarktisz megóvására is fel akarta hívni a figyelmet.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikk:

Partra szállt a Shackleton nyomában járó expedíció György király szigetén

Legyél az első hozzászóló "Sikeresen célba ért a Shackleton-expedíció két tagja" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*