Százötvenezredik látogatóját fogadta a Nádasdy-kastély

Százötvenezredik látogatóját fogadta a tavalyelőtt augusztusában újranyitott Nádasdy-kastély. A Tudor stílusban épült műemlék és a 29 hektáron elterülő park rendkívül népszerű új, önálló turisztikai célponttá vált – közölte a  NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF koordinációjában teljes körűen megújult kulturális műemlék rekonstrukciója uniós és kormányzati forrásból valósult meg – írták. A Várprogram keretein belül 2016 és 2023 között országosan 18 kastély és 12 vár újul meg a műemlékvédelem legmagasabb szakmai színvonalán, a mai kor turisztikai igényeinek megfelelően – közölték.

A közlemény felidézi, hogy a nádasdladányi kastély a teljes körű felújítás előtt nem tudott önálló turisztikai célpontként funkcionálni, ám az újranyitást követően másfél év sem kellett ahhoz, hogy százötvenezredik látogatóját fogadhassa. Oláh Zsanett, a NÖF ügyvezetője személyesen fogadta a megújult kastély 150 ezredik látogatóját.

“A Nádasdy-kastély rekonstrukciója és elmúlt másfél éves sikertörténete bizonyítja, hogy helyes az a kormányzati szándék, miszerint Magyarország kastélyainak és várainak felújításával új, önálló turisztikai célpontok hozhatók létre országszerte. Közép- és hosszú távú cél, hogy a megújuló műemléképületek és a kapcsolódó parkok a helyben, illetve a térségben élők új közösségi tereivé is váljanak úgy, hogy a felújítást követően fenntartható módon, a működési és a későbbi fejlesztési költségeket is képesek legyenek megteremteni önmaguk számára” – mondta az ünnepi esemény apropóján a közlemény szerint.

A kastély örökség- és műemlékvédelmi szempontból kiemelkedő színvonalon újult meg, amelynek elismeréseként tavaly decemberben Építőipari Nívódíjban részesült – áll az összegzésben. (MTI)