Szeged, a négy évszakos város

Szeged nemcsak arról ismert, hogy a napfény városaként tartják számon, hanem arról is, hogy sokszínű programjaival igyekszik mindenki számára megfelelő szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget biztosítani.

Szeged 300 éve kapta vissza a szabad királyi városi rangját, melyre nagyszabású ünnepségsorozattal emlékezik a város. Ennek fontos és látványos eleme a Klauzál téren felállított, 15 méter átmérőjű Szeged 300 születésnapi torta, melynek belsejében interaktív kiállítás nyílt. Négy tonna vasból és történelemből még sehol nem készült torta a világon.

Szegeden a torta egyik részében játékosan, digitális eszközök útján, a másik részében pedig egy óriási monitoron vetített húszperces film segítségével ismerhetik meg a város múltját. A Fekete házban megtekinthető kiállítás is bekapcsolódik a Szeged 300 ünnepségsorozatba, ott egy hagyományosabb, tárgyakra épülő tárlatot hoztak létre. Megtekinthető többek között a szabad városi rangot megadó privilégiumlevél vagy a doberdói fa, de a leghíresebb események, mint például a szegedi boszorkányperek is megjelennek a kiállítás palettáján.

Méltóbban nem is köszönthetnénk a nyarat, mint a Deja Vu fesztivállal. Június 7. és 10. között ismert külföldi és hazai sztárfellépők szórakoztatják a vendégeket, érkezik többek között az Eiffel 65, Sylver és a 2 Unlimited.

A Rózsaünnep alkalmából Szőregen a termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. Június 21. és 23. között a Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei.

Június 21. és augusztus 19. között megtelik a Szegedi Szabadtérinek otthont adó Dóm tér, az idei repertoár kiemelkedően változatos, az érdeklődők a következő előadásokra válthatnak jegyet: Hullámzó világ, We Will Rock You, Szerelmes Shakespeare, Aida, Titanic, Don Juan, Koldusopera, Hófehérke és a hét törpe. A szegediek méltóképpen emlékeznek meg az államalapításról és Magyarország születésnapjáról, méghozzá a négy napig tartó RakpartFeszttel, avagy a Kézműves Sörünneppel.

Augusztus 16. és 20. között benépesül a Huszár Mátyás rakpart Magyarország legjobb sörfőzőivel és street foodjaival, a nagyszínpadon pedig ismert előadók szórakoztatják majd a látogatókat. Idén nyáron a legkiemelkedőbb kajakosoknak és kenusoknak Szegeden szurkolhatunk az NKM Olimpiai Kvalifikációs Kajak-Kenu Világbajnokságon.

A 2019. augusztus 21. és 25. között a Maty-éren megrendezésre kerülő világbajnokságon a várakozások szerint 100 ország legjobbjai vesznek részt, hozzávetőlegesen 1600 versenyző, köztük 50 magyar indulóval. Legyen részese Ön is a világraszóló kajak-kenu élménynek, és szurkoljon a helyszínen a sportág magyar és nemzetközi kiválóságainak!

A nyarat a napfény városa immáron 51. éve a Szegedi Ifjúsági Napokkal búcsúztatja, idén augusztus 28. és 31. között. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is igazi sztárdömping várható, közzétették az első fellépők nevét: jön a Clean Bandit, hazai előadók közül pedig biztos velünk lesz Rúzsa Magdi, a Follow the Flow és az Anna and the Barbies.

Szeptember első hétvégéjén a rakpart ismét lezárásra kerül, ugyanis érkezik a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál. A Tisza-part, az illatos és jóízű különlegességek megérnek egy kóstolóval gazdagított látogatást a nyárvégi napsugarak között.

Alighogy lezárul a halfesztivál, máris kezdődik a Szegedi Repülőnapok & Légiparádé szeptember 13–15. között, ahol megcsodálhatjuk a levegő zsonglőreinek bemutatóit.

Szeptember 18. és 22.között kerül sor a hagyományos Bortérre a Fogadalmi templom árnyékában. November 29-én gyúlnak fel Szeged ünnepi fényei, és egy mesebeli elvarázsolt csodaország tárul a szemünk elé. A Karácsonyi Ünnepi Heteknek idén is a Széchenyi, a Klauzál, a Dóm és a Dugonics terek adnak otthont. Mindennap különféle programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt, kikapcsolódási lehetőséget és közös hangolódást biztosítva a közelgő ünnepekre.

A város a kulturális rendezvények mellett egyedülálló építészeti alkotásokkal rendelkezik. Szecessziós épületeink mozgalmas homlokzatukkal, újszerű stilizált növényi motívumaikkal festői hatást keltenek. Legjelentősebb szecessziós épületeink az új Zsinagóga, mely az ország egyik legszebb hatású belső terét rejti, és a Reök-palota, mely a szegedi szecesszió legtermékenyebb mesterének, Magyar Edének a fő műve.

A „klasszikus” látnivalóink mellett, mint például a Fogadalmi templom – a neoromán stílusú katedrális, melyről egyből Szeged jut eszünkbe – számtalan rejtett kincset nyújt a város. A Dóm Látogatóközpontban többek között multifunkciós kiállítótér kapott helyet az altemplomban, a terepszint alatti helyiségsor újratervezése során információs pultot, zarándokbüfét, artshopot és könyvesboltot alakítottak ki. Átalakult a liturgikus tér, új padsorokkal bővültek a kereszthajók, javult az akusztika, és nemcsak a Nyugati, hanem a Dömötör-torony is megnyílt a látogatók előtt, a dóm tornyából varázslatos kilátás nyílik a városra.

A szegedi dóm építése és környezetének kialakítása szorosan összefonódik az 1879-es szegedi árvíz utáni újjáépítéssel. Ahogy a helyiek említették, a „Víz” a város 6800 házának döntő többségét elsöpörte, mindössze 265 épület maradt meg az ár elvonulása után. Ennek a katasztrófának, majd újjászületésnek idén ünnepeljük a 140. évfordulóját. Ez az évforduló több rendezvényszervezőt is megihletett.

A szegedi önkormányzat Rediscover projektje fotókiállítást szervezett Lauscher Lipót árvízi fotográfus képeiből, a tárlat különlegessége, hogy ezek a képek 1985 óta most először láthatók együtt. A kiállítás a város különböző pontjain fog felbukkanni az év folyamán, érdemes tehát figyelni a programajánlókat. Emellett a Fekete ház is megnyitotta Szegedet lesújtva felemeltem – Festemények az árvízről című kiállítását, melyet egészen szeptember végéig látogathat a nagyközönség.

A családok is válogathatnak a programok közül. A Szegedi Vadaspark hazánk egyik legfiatalabb, legnagyobb területű és legkülönlegesebb állatkertje.

Az Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő műemlék épületében gyógy- és élménymedencék, infra- és finn szaunák várják a feltöltődni vágyókat. Szeged mellett az idén felújított Sziksósfürdői Strand és Kempinget sem érdemes kihagyni, mivel a sziki tó körüli szabadidőközpont a városból elszabadulva a természet nyugalmát csempészi vissza a mozgalmas mindennapokba, de a kultúrát kedvelők sem fognak unatkozni, mivel megújult a régi színpad is. Ezenkívül egy vadonatúj Exatlon-pálya is várja az aktív pihenőket. És ha már aktív kikapcsolódás, a szegedi kalandparkok is csábítók lehetnek, akár a kisgyermekes családok számára is. A Tisza-parti Kalandpark 3200 méter hosszú kötélpályával, 1300 méter csúszópályával és 1000 méter lombkoronasétánnyal, a Csú-Sziki Eko Park Kalandpályája egy gyerek- és egy minipályával várja az érdeklődőket.

A Szent-Györgyi Albert Agóra célja, hogy közérthető módon bemutassa a régióban születő kutatási eredményeket, és a gyerekek érdeklődését a természettudományok felé terelje. Szeged kerékpáros város, az aktív turisták számára vonzó, hogy a város bármelyik távoli pontjára könnyen eljuthatunk kerékpárral is. A Füvészkert is megér egy kis kerekezést, hiszen több mint 90 éves botanikai gyűjteményt csodálhatunk meg Újszegeden, benne Közép-Európa legnagyobb szabadföldi indiai lótuszállományával és a lepkeházzal, amely egy kis trópusi hangulatot idéz a 20 lepkefaj több mint 400 lenyűgöző példányával. Emellett a városnéző kisvonat is várja a látogatókat, 45 perces menetidejével Szeged kiemelt épületeit, tereit és parkjait csodálhatják meg az érdeklődők. A városbemutató túra lehetőséget ad akár több nyelven is megismerni a hírös várost.

Különleges séták
A Tourinform-iroda szervezésében, tematikus sétákkal szeretnék minél színesebben megmutatni azokat a rejtett kincseket, érdekességeket, melyeket a laikus szemek nem láthatnak. Szecessziós, gasztronómiai, irodalmi, színházi sétákon vehetnek részt a városba látogatók.