Székely Gyors + Csíksomlyó Expressz: idén is Össznemzeti zarándokvonat Csíksomlyóra

Jövőre is Szombathelyről indul a zarándokvonat Pünkösdkor Erdélybe

A hagyomány kötelez. Így idén is a megszokott időben, a megszokott módon indul majd Székelyföldre, a csíksomlyói búcsúba az Össznemzeti Zarándokvonat Budapestről, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz találkozása után.

– A Kárpáteurópa Utazási Iroda 12. éve indítja útjára az Össznemzeti Zarándokvonatot, ami a Székely Gyorsot és a Csíksomlyó Expresszt foglalja magában – fejti ki Petrus György az ötlet atyja, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője. – Vagyis ma már minden évben két vonat indul útnak. Közülük a Csíksomlyó Expressz a Dunántúlról, Szombathelyről indul és megáll Sopronban, Kapuváron, Csornán, Győrben, Komáromban, Tatabányán és így érkezik Budapestre, ahol összekötik a Székely Gyorssal.

A két vonat ezt követően már Össznemzeti Zarándokvonat néven, együtt viszi a zarándokokat Erdély felé. Magyarországon még megáll Szolnokon, Püspökladányban és Biharkeresztesen – magyarázza a cégvezető.

Az idén június 7-én pénteken kezdődő  vonatút a hagyományoknak megfelelően négy napig tart, és feledhetetlen élményt ígér a zarándokoknak.

– Miközben az úti cél Erdély és a magyarok számára történelmi illetve lelki szempontból is oly fontos csíksomlyói búcsú, már a kezdetektől azt a célt tűztük magunk elé, hogy az utazás is valódi élményvonatozás legyen. Ennek szellemében a zarándokvonat utasai már a vonatozás alatt autentikus élményekkel gazdagodhatnak, és ezáltal lelkileg is felkészülve érkezhetnek az úti célra. Ezért minden évben, minden kocsiban egy, a témában jártas idegenvezető utazik, aki – a hangszóróból hallhatóan – folyamatosan mesél arról, hogy a vonat merre jár és milyen történelmi emlékek fűződnek a vidékhez. Az Összenemzeti Zarándokvonat két étterem kocsival fut ki, ahol magyaros ételekkel és italokkal várják a vendégeket. Mindkét étterem kocsiban külön program szórakoztatja a zarándokokat: az egyikben a zenekar magyar népzenét játszik, míg a másikban a Liszt Ferenc-díjas művésznő, Dévai Nagy Kamilla virágdalokat énekel. A vonaton velünk utazik egy római katolikus plébános is, aki lelkiekben segíti az arra rászorulókat.

A legmeghatóbb és feledhetetlen élmények egyike – magyarázza a főszervező –, amikor Nagyváradon a zarándokokat a helyiek lelkes fogadtatása mellett, Tőkés László református püspök szavai köszöntenek. Ugyanez a lelkes, barátságos fogadtatás várja a vonat utasait Kolozsváron és ezt követően az összes székely magyar településen, városban, faluban. Mert a vonat minden szálláshelyen megáll, és a házigazdák már nagy szeretettel várják azokat, akik a falusi turizmus keretében hozzájuk igyekeznek, ahol a legjobb székely falatok és az elmaradhatatlan székely szilvapálinka várja őket.

A második napon félmillió magyar-székely nemzettársunkkal együtt vonulunk a szentmisére, a csíksomlyói nyeregbe

– Másnap, szombaton hagyományosan nagy napra ébredünk, hiszen ekkor van a Mária-ünnep és az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményének számító csíksomlyói búcsú. Ahová a vonat utasai, miután a szálláshelyükről a vendégek mind megérkeztek Csíkszeredára, a zarándokvonat keresztaljával (a helyi zarándokok hagyományosan a templomuk zászlója és a településük nevét jelző feliratot tartalmazó kereszt alatt vonulnak – a szerk.) vonulnak fel a Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe, ahol közösen imádkoznak.

A délután a szabad programé, majd este a vonat ismét a szálláshelyükre szállítja a zarándokokat. Vasárnap pedig a Magyarország ezeréves határára, a Gyimesekbe indulunk, ahol a résztvevők ismét imádságra hajtják fejüket, majd megnézzük az egykori határt és a Rákóczi-várat.

Az utazás harmadik napján eljutunk Nagy-Magyarország Ezeréves határára, Gyimesbükkre is. A vasúti híd túloldalán volt Nagy-Magyarország egykori határa

Este a vonat egyik fele, a Székely Gyors utasai Böjte Csaba atyával, a vonat fővédnökével találkoznak, majd Böjte Csaba egyik szeretetotthonába látogatnak Alcsíkba, ahol átadják azt az adományt, amit a zarándokok hagyományosan adakoztak a vonaton – folytatja Petrus György. Ezután az otthonban lakó gyerekek műsora következik, majd a zarándokok Böjte Csabával együtt imádkoznak. Eközben a Csíksomlyó Expressz utasai Csíkrákoson a helyiekkel közös világi ünnepségen vesznek részt, ahol nagy, hagyományőrző mulatság várja őket. Végül a negyedik napon ismét összekapcsolódik a két vonat, és a zarándokok elindulnak hazafelé.

– A csíksomlyói búcsú páratlan vonzerejét mi sem jellemzi jobban, minthogy az általunk szervezett vonat immáron 12 esztendeje, minden évben útnak indul Erdélybe. Az Össznemzeti Zarándokvonat 16 kocsijában 16 idegenvezető és ugyanennyi vonatkísérő, valamint a zenészek és az étteremkocsi személyzete gondoskodik a több mint ezer vendég kényelméről, nyugalmáról, szórakozásáról. A vendégkörünk, a tapasztalatok szerint három körből, az egyházi turizmus híveiből, az Erdély varázsáért útnak indulókból és a magyar identitásukra büszke utasokból kerülnek ki úgy, hogy természetesen jelentős átfedések is mutatkoznak a három csoport között.

Petrus György hozzátette: az Össznemzeti Zarándokvonat indulását egyéves előkészítői munka előzi meg, vagyis ahogy véget ér egy utazás, már kezdődik is a következő előkészítése. A kapcsolattartás a mozdonyt és a kocsikat biztosító MÁV Starttal és a szállásadókkal, akik szívből jövő szeretettel fogadják a messziről érkezett zarándokvonatot. Már csak azért is, mert a csíki falvakban korábban ismeretlen fogalom volt a falusi turizmus és a Kárpáteurópa, illetve a zarándokvonat megjelenésével olyan fejlődésen ment át a helyi idegenforgalom, hogy ma már az év minden szakában jó szállásra és ellátásra számíthatnak az utazók.

Kocsis Erika