Szentendrei Skanzen, ahol a múlt valóban életre kel

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, közismertebb nevén a szentendrei Skanzen, Magyarország legnagyobb és legismertebb szabadtéri múzeumaként igazán különleges időutazásra csábítja vendégeit a magyar népi kultúra világába.

A szentendrei Skanzen 1967 óta fogadja az érdeklődőket Szentendre észak-nyugati részén, a Duna–Ipoly Nemzeti Park védett természeti környezetében. A 63 hektáros területén elhelyezkedő múzeum falu egyedülálló módon mutatja be a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját, a 18. század közepétől egészen a 20. század közepéig terjedő időszakig.

A látogatók több mint 300 élethű, részben eredeti, részben hitelesen rekonstruált épületet tekinthetnek meg, amelyek faluszerű csoportokba szervezve, kilenc különböző tájegységre bontva elevenítik fel a régmúlt vidéki életet.

A látogató így olyan tájegységek népi kultúrájának múltját ismerheti meg, mint amilyen a Felső-Tisza-vidék, a Kisalföld, a Nyugat-Dunántúl, az alföldi mezővárosok, a Bakony és a Balaton-felvidék, a Dél-Dunántúl, a felföldi mezővárosok, az észak-magyarországi falvak és a legújabb, 2022 májusában megnyílt Erdélyi épületegyüttes.

A Skanzent ráadásul nemcsak a különleges épületekért érdemes felkeresni, mert a múzeum falu változatos programjaival is várja a látogatókat. A nyári időszakban különböző kiállítások, mesterségbemutatók és tematikus programok szervezésével kínál betekintést a múltba, az évszakok hagyományaihoz illeszkedően.

A szentendrei Skanzen különlegessége az is, hogy Európa leghosszabb múzeumi vasútvonalával rendelkezik, ami lehetővé teszi a látogatók számára, hogy kényelmesen felfedezzék ezt a hatalmas területet. A múzeum emellett kerékpárral is kényelmesen bejárható és a látogatók így a maguk tempójában barangolhatnak a különböző tájegységek között.

Az Európa kulturális térképén is kiemelkedő helyet foglaló Skanzent, a hatalmas alapterület és a szó szoros értelmében ezernyi látnivaló mellett azért sem lehet megunni, mert folyamatos fejlesztések és kutatások helyszíne is, ahol a néprajzi muzeológia legújabb eredményeit figyelembe véve, a látogatói igényeknek megfelelően bővítik és alakítják a kiállításokat.

Kocsis Erika