Szlovénia újra vár: megnyílt az út a biztonságos külföldi utazások felé

Enyhítettek a pandémiás intézkedéseken a Szlovéniában, újra megnyíltak a kapuk a nemzetközi turizmus és utazások előtt. Szlovénia a fenntarthatóság mintapéldájaként ideális választás lehet azok számára, akik a biztonság szem előtt tartásával, tömegmentes és öt csillagos élményeket keresnek.

Konszolidálódott a pandémiás helyzet Szlovéniában, amelynek eredményeként a szlovén kormány bejelentette, hétfőtől kinyithatnak a 30 szobával kevesebbel rendelkező szállodák az országban, csakúgy mint a narancssárga és sárga zónába tartozó régiók éttermei és belső helyiségei. A belföldi és nemzetközi turizmus beindulásának jelentős löketet adhat az, hogy Szlovénia már eddig is a világ egyik legzöldebb és legfenntarthatóbb országa volt.

Maja Pack, a Szlovén Turisztikai Hivatal elnöke bizakodásának adott hangot az újranyitás kapcsán: „Az utazási szokások megváltozásával egyre inkább előtérbe kerülnek a természetközeli, biztonságos és tömegmentes desztinációk. Szlovénia páratlan természeti környezet és kedvező adottságai mellett 2021-ben Európa Gasztronómiai Régiója házigazda szerepét is betölti, így az ország a természeti kincsek mellett a kulináris élvezeteket keresők számára is ideális úticél lehet. Ráadásul a biztonságuk és egészségük miatt sem kell aggódniuk az ideérkezőknek, azt ugyanis a közelmúltban indított Green&Safe program garantálja. ”

Szlovénia 2020-ban dolgozott ki egységes sztenderdeket a biztonság, fenntarthatóság és helyi közösségek támogatásának szem előtt tartásával. A Green&Safe programba bevont, mintegy 5000 szlovén turisztikai szereplő által elfogadott irányelvek a legmagasabb szintű nemzetközi higiéniai előírásoknak is megfelelnek. A kimagasló erőfeszítések elismeréseként Szlovénia elsők között kapta meg az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTCC) által kiadott, biztonságos ország pecsétet.

Külföldi állampolgárok jelenleg Szlovéniába 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel utazhatnak, illetve ha 21 napnál több, de 6 hónapnál nem régebbi orvosi papírral bizonyítják, hogy már átestek a fertőzésen. Szlovénia minden COVID-19 oltási igazolással rendelkező külföldi állampolgárt karanténkötelezettség nélkül fogad, amennyiben az alábbi kritériumok teljesülnek:

  • Biontech/Pfizer vakcina esetén 7 nap eltelt a második oltást követően
  • Moderna vakcina esetén 14 nap eltelt a második oltást követően
  • Janssen vakcina esetén 14 nap eltelt az első oltást követően
  • AstraZeneca vakcina esetén 21 nap eltelt az első oltást követően
  • Sputnik V vakcina esetén 14 nap eltelt a második oltást követően
  • Sinopharm vakcina esetén 14 nap eltelt a második oltást követően
  • Minden más esetben a beutazóra 10 nap karanténkötelezettség jár.