Szmogmérő hátizsák

 A különleges hátizsák a SensorBOX nevet kapta. Egyszerűen, de a legfejlettebb technológia segítségével szolgáltat majd folyamatos információkat a városok utcáin belélegzett levegő minőségéről – nyilatkozta a sajtónak Vittorio Loreto, a Fondazione Isi nevű olasz tudományos alapítvány felelőse.

Olaszországból a Piemonte tartományban működő alapítvány és a római La Sapienza tudományegyetem csatlakozott az Európai Unió finanszírozásával zajló EveryAware elnevezésű programhoz, amely az európai városok szmogszintjét kívánja felmérni. Újdonságnak számít, hogy a légszennyezettségi adatokat nem az utcákon rögzített műszerekkel, hanem a közlekedő személyek útvonalát követő, a hátizsákban elhelyezett mozgó állomásokkal mérik.

“Ez az első program, amely aktívan bevonja a lakosokat, tudatosítva bennük a környezetszennyezés problémáit. A hátizsák nem nehéz, és könnyen hordható” – mondta Loreto.

A szmogfelmérésben részt vevő olasz városok névsorát a környezetszennyezéssel évtizedek óta küzdő Milánó vezeti. Jelenleg várják a hátizsákot viselő önkéntesek jelentkezését.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Szmogmérő hátizsák" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*