Tényleg fürge, és még jól is mutat

áramvonalasabb, karakteresebb, dögösebb lett az új SwiftÁramvonalasabb, karakteresebb, dögösebb lett az új Swift

Már nem a mi autónk, mert nem Esztergomban, hanem Japánban gyártják. De így is minden Swift barát szívét megdobogtatja a Suzuki értékeit megőrizve megújított kisautója. Ami a kisebbik, egyliteres motorral is tökéletesen igazolja japán nevét: fürge. Suzuki Swift 1.0 Boosterjet SHVS teszt.

Ami japán, az maga a miniatürizált tökély – tartja a népi bölcsesség. Nem is minden alap nélkül. Ezt igazolja vissza a Suzuki Swift története is, amelynek több olvasata is van, mivel 1983-tól gyártott elődjét 1986-ban keresztelték Swiftre. Első hazai példánya pedig 1992-ben gördült le az esztergomi futószalagról, hogy azután sikerszériaként három ráncfelvarrást is megélve folytassa menetelését a hazai autóspiacon – is. 2005-től, azután pedig 2010-től pedig a kívül-belül még ütősebb – kicsit a Mini Morrisra is hajazó – új dizájnnal hódított a bevált név és a minőség iránt elkötelezettek körében. Most pedig itt a legújabb Swift, immáron Japánból, ahol a szó szoros értelmében minden egyes centiméter számít az utakon – és különösen a parkolókban. Olyannyira, hogy a szigetországi szabályozás sajátosságai miatt a Swift európai változata 4 (!) centivel szélesebb a Japán piacon futó kistestvérénél.

Az új Swift nyolc százalékkal áramvonalasabb elődjénél

Az új Swift nyolc százalékkal áramvonalasabb elődjénél

Az új Swift pont az az autó, amelynél érdemes – ha nem is elveszni – de megállni a részleteknél. Mert, hogy vannak. Annak ellenére, hogy első ránézésre teljesen úgy fest az autó, mint az immáron legendássá vált elődje. De mégsem egy az egyben olyan, ami tökéletesen passzol a japán mentalitáshoz, a fontolva haladáshoz. Amelynek szellemében az apró változtatásokkal is áramvonalasabb, karakteresebb, dögösebb lett az új Swift.

Amely 3.84 méter hosszú és 1.74 széles, emellett 1.50 magas, miközben a tengelytávolság 2.45 méter. Az, hogy egy centivel rövidebb az autó, nem akkora veszteség – egy centi pluszt a repülőgépek lábtávolságánál szoktak ünnepelni – mert a motortér viszont megrövidült azért, mert csak benzines változatban készül a Swift. Ez pedig plusz helyt teremt az utastérben, ahol a tetőtér ugyan egy centivel alacsonyabb, de a kifejezetten kellemesen kialakított első ülések 2, a hátsók pedig 4,5 centivel mélyebbre kerültek. Így még hátul is egész kényelmesen elfér egy felnőtt, miközben a csomagtér 25 százalékkal bővült: a 265 liter nem is olyan kicsi a kocsi összméretéhez képest.

Belül több lett a hely az alacsonyabb tető ellenére is

Belül több lett a hely az alacsonyabb tető ellenére is

A belső tér a már említett, kifejezetten sportos, kényelmes ülések mellett is tartogat pozitív meglepetéseket. Miközben az anyaghasználat korrekt, a műszerfalon elhelyezett fehér műanyag betét kellemesen megtöri a teret. A kocsi méretéhez képest hatalmas két kijelző fölött diszkrét piros fényív dobja fel a látványt, miközben a sebességmutató és a fordulatszám mérő közé ékelt kijelzők a hibrid állapotról is színes információt adnak. Nincs félreértés: a teszt autónkhoz hasonló csúcskategóriás modellek, ha nem is a klasszikus értelemben, de mégiscsak egyfajta a Suzukinál másutt is alkalmazott légy hibrid változatban is megrendelhetők. Ez egy kis lítium-ion akkut takar, ami motorfékes lassításkor és fékezéskor töltődik, amiből visszafelé, különösen alacsony fordulatnál segít be a hajtásba. Mindennek előnye a tempófokozás mellett a hatékonyság növelésében és a kiterjesztett start-stop rendszer üzemelésénél mutatkozik meg. A 800 ezres felárért cserébe 20 százalékkal nagyobb teljesítmény és 40 százalékkal nagyobb nyomatékot kapunk a Suzuki ígérete szerint.

Könnyű használhatóság, alacsony fogyasztás, tágas belső tér jellemzi az új Swiftet

Könnyű használhatóság, alacsony fogyasztás, tágas belső tér jellemzi az új Swiftet

A hatékonyságnöveléshez persze már alapból más is hozzátartozik: a nagy szilárdságú acél felhasználás és az újonnan kifejlesztett Heartect elnevezésű padlólemeznek köszönhetően elődjéhez képest több, mint 100 kilóval könnyebb, a ráadásul biztonságosabbá is vált – és többféle plusz biztonsági funkcióval is rendelhető – Swift. Nem véletlen, hogy a jelentős fogyókúrán átesett Swift még a kisebbik, 1.0-ás  Boosterjet hajtáslánccal is rendkívül dinamikusan cikázik a városban – köszönhetően a 40 centivel kisebb fordulókörnek is –, ahol különösen kiélvezhetjük jól vezethetőségét és a parkolásnál az apró méretét.

De vissza még a mutatós műszerfalhoz, amelynek kerek légbefúvói a piacon már taroló Vitarát idézik. Miként a méretes, négyfelé osztott érintőképernyő, amely az Apple és az androidos telefonok navigációjának tükrözésére is képes, illetve a jó minőségű képet adó, parkolást segítő tolatókamera.

Modern biztonsági berendezések segítik a vezetőt

Modern biztonsági berendezések segítik a vezetőt

Miközben az autó oldalának vonalvezetése is dinamikusabbá vált, amit a hátsó ajtó fekete borítású tetejébe süllyesztett kilincs is hangsúlyosabbá tesz, a kocsi hátsó fele mellett az orr rész is kicsit agresszívebb, erőteljesebb lett. Mindeközben a világítás is megújult: a nappali menetfény már alapfelszereltséggé vált, miközben a csúcsfelszereltségnél az orr rész lámpái mellett már a hátsókban is LED-es fényforrások világítanak. Ehhez társul a megfrissült színpaletta, ahol az ütős metál fények mellett az egyre divatosabb kétszínű verzió is megrendelhető.

Miközben a Suzuki esetében a minimális szerviz igény megszokott, az alacsony fogyasztás sem újdonság. A hibrid Swift pedig még erre is rátesz egy lapáttal azzal, hogy városban mindössze 4,5 literrel cirkálhatunk, miközben országúton, békés menetben, még ennél kevesebbel is beéri az autó. Amelynek ára a Suzukinál megszokott módon, első látásra ijesztő, de mindjárt megnyugodhatunk, amikor meglátjuk, hogy automatikusan több, mint 700 ezer forint kedvezménnyel számolhatunk. Így a belépő modell, az egyliteres turbó esetében 3.850.000 Ft-ba kerül, az 1.0 GLX ISG 4.650.000 Ft-ba, míg a többihez hasonlóan szintén 110 lóerős új Swift 1.0 GLX AT 4.750.000 Ft-ba.

Érsek M. Zoltán

 

 

 

Legyél az első hozzászóló "Tényleg fürge, és még jól is mutat" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*