Tizenhétmillió olasz utazik pihenni az ünnepek alatt

Az év végén 17 millió olasz indul útnak, tavalyhoz képest kétszeresére nőtt a szállodai szobafoglalások száma a Confcooperative szövetkezeti szövetség szerint.

Az iskolai téli szünet péntekre eső első napján megindultak a családok, amelyeknek a többsége autóval utazik. Az ünnepek olasz szokás szerint december 24-én késő este kezdődtek, a családok december 25-én tartották a karácsonyi ebédet. A római Leonardo Da Vinci, más nevén fiumicinói repülőtéren január 8-ig 1,7 millió utassal számolnak. Tavaly egész évben 11 milliós volt a légikikötő forgalma. Az idei év végét a két római repülőtér csaknem 33 millió utassal zárja, ami továbbra is kevesebb a pandémia előtti 2019-es karácsonykor mért 50 milliós forgalomnál.

A fiumicinói légikikötő az első Olaszországban, amely idén karácsonykor bevezette a fémdetektoros utasellenőrzés előzetes lefoglalásának lehetőségét, ami ingyenes. Tavaly karácsonyhoz képest több mint 57 százalékkal nőtt a külföldi látogatók száma, elsősorban amerikai, német és brit turisták érkeztek többen. A szállodai szobák 60 százaléka foglalt, a szilveszteri foglalások a tavalyi kétszeresére ugrottak.

A Confcooperative számításai azt mutatják, hogy az olaszok 2,5 milliárd eurót költenek az ünnepi asztalra. Háromszáz millióval többet mint tavaly, amit elsősorban a tizenkét százalékos inflációval magyaráznak. A kiadások mértéke kétszáz millióval alatta marad a 2019-esnek. A legtöbbet, 415 millió eurót pezsgőre és habzóborra, több mint 390 milliót halra és a tenger gyümölcseire költenek. Hatvanmillió üveg pezsgőt bontanak majd ki. (MTI)