Az angyalok és démonok nyomán lépkedve

Dan Brown amerikai regényíró és művészettörténész kicsit más megvilágításba helyezte az örök várost, ám ennek köszönhetően fel is pezsdítette azt. Az Angyalok és démonok lépésről lépésre fedezi fel az oly sokak által ismert olasz fővárost és a benne megbúvó Vatikánt, mi pedig a kötet végére azon kapjunk magunkat, hogy ezt nekünk is látnunk kell. Langdon professzor mellé szegődtünk, hogy egy rövid időre mi is a fikció és valóság határán érezzük magunkat. Mindenkinek ajánljuk.

Vatikán

A törpeállam számos színtere többször is feltűnik a kötetben, ám ezek közül jó pár nem látogatható. Ilyen természetesen a pápai iroda, ahová a turisták számára tilos a belépés. A világ egyik legnagyobb, legrégibb és legértékesebb könyvtára mindazok rendelkezésére áll, akik írásban tudják bizonyítani képzettségüket és kutatási szándékukat. A Levéltárban őrzött Galilei Diagrammáját tehát leginkább csak tudósok és professzorok tekinthetik meg élőben. A könyvtár egyébiránt 2010-ben egy 3 éves felújítást követően nyitotta meg újra a kapuit, 2014-ben pedig hozzáláttak a kéziratok digitalizálásához, mely előreláthatólag 4 évet vesz majd igénybe. Ha valaki – arra érdemes – végig szeretné nézni az egész gyűjteményt, 75000 kódex és mintegy 1,1 millió nyomtatott könyv áll rendelkezésére. Ebben természetesen nincsen benne az elzárt, titkos archívum anyaga, mely további 150 000 kötettel bír.

A vatikáni kertekbe viszont szabad a bejárás, a gyönyörűen rendben tartott parkban bárki elidőzhet. A látogatók szintén bebocsájtást nyerhetnek a Sixtus-kápolnába, mely többek között a világhírű, Michelangelo által készített freskóiról híres. Itt tartják pápaválasztás idején a konklávét, a regény is ennek apropóján említi. Aki a filmváltozatot látta, feltűnhet neki, hogy a festmények az életben sokkal halványabbak, mint képernyőn keresztül. Dan Brown műve nem nyerte el a katolikus egyház tetszését, így a vatikáni jeleneteket stúdióban és más épületekben kellett megoldani. Érdemes felkészülni rá, hogy a Sixtus-kápolnába csupán az igen hosszú Vatikáni Múzeumon keresztül juthatunk el, mely bizonyos szakaszokon igen zsúfolt lehet.

Hangsúlyos szerepet kap a könyvben a Szent Péter-bazilika és az előtte lévő, hasonló nevű tér is. Hosszabb-rövidebb sorban állás és csomagátvilágítás után nyerhetünk bebocsájtást a hatalmas épületbe, amely a kevésbé vallásos embert is könnyedén lenyűgözi. A templom közepén álló, Bernini által készített hatalmas baldachin alatt található a pápai kripta, ahová azonban rendkívül nehéz a bejutás, napi mindössze 20 ember tekintheti meg többek között Szent Péter földi maradványait.

A magaslatok azonban könnyebben meghódíthatóak, és ha már itt vagyunk, érdemes felmenni a kupolába, melyet körbesétálva 360 fokban élvezhetjük a csodás panorámát. Találkozhatunk a híres Svájci Gárda egy-egy tagjával is, akik jellegzetes ruhájukban gondoskodnak a pápa biztonságáról.

Pantheon

A miniállamot követően Robert és Vittoria Róma egyik legrégebbi templomába, a Pantheonba veszi az irányt. Egyrészről a mennyezet közepén lévő kerek lyuk vezeti ide őket, melyről azt feltételezik, a Galilei által említett démonlyuk lehet, mászrészt itt található Raffaello sírja is, melyet fontos jelnek véltek. Érdekesség, hogy a kétezer éves épület átmérője ugyanolyan hosszú, mint magassága, ezért belső tere majdnem tökéletes gömböt alkot.

És nem is kicsit, ugyanis a legnagyobb tömegben is viszonylag kényelmesen körbe lehet járni. A tetején lévő lyukat valóban semmilyen borítás nem fedi, ám a beeső csapadék azonnal távozik a vízelvezetőkön. A filmben szereplő külső jeleneteket vették csak fel itt, a belsőket számítógépes grafika segítségével varázsolták a színészek mögé. Rövid eszmecsere után a két főszereplő ráébred, hogy rossz logikát követtek, és következő állomásuk felé veszik az irányt.

Santa Maria Del Popolo 

Miután tisztázták a félreértést, a Piazza del Popolót célozták meg, itt áll ugyanis az a templom, melynek Chigi-kápolnája a démonlyukat fedi. A Santa Maria Del Popolo Róma egyik legszebb katolikus épülete, olyan művészek munkáinak ad otthont, mint Caravaggio, Bernini vagy Raffaello.

Langdon professzor és társa itt bukkan rá a Föld-re, mint az illuminátusok által a filmben hangsúlyozott szimbólumra, a jelek pedig visszavezetnek a Szent Péter térre, ahol a Levegőt keresik – és meg is találják.

Santa Maria della Vittoria

A könyvben – némileg pontatlanul – a szerző a Piazza Barberinire helyezi ezt a templomot, mely valójában kicsit odébb, a Via XX Settembrén található. Leginkább Bernini Szent Teréz szobráról híres, melyet az utókor többször is a túl erotikus jelzővel illetett, ám egyesek szerint a nagy művész idejében ez teljes mértékben belefért a kor erkölcsi normái közé.

Azonban pont emiatt a szobor a tűz elemét hivatott képviselni a történetben. A professzor itt rájön, hogy a Szent Teréz felé magasodó angyal nyílvesszeje mutatja az utat a következő elem, a Víz irányába.

Piazza Navona

Erre pedig nem máshol talál rá, mint ezen a csodálatos, Bernini által alkotott mesterművek övezte téren. A leghíresebb a Négy folyó szökőkútja, melynek obeliszkjén megpihenő galamb jelzi az irányt a következő cél felé. Persze szerencsésnek is kell lenni, hogy az „iránytű” itt jártunkkor a helyén legyen, három évente ugyanis a madárkát egy rövid időre megtisztítás céljából eltávolítják.

Mielőtt azonban elhagyjuk a teret, érdemes egy pillantást vetni Bernini másik műalkotására is, a Fontana del Moro kútra, melynek központi alakja egy delfinekkel küzdő hatalmas mór, aki a vizet köpő tritonok közül emelkedik ki. A mai jó kedélyű zsibongás közepette nehéz elképzelni, hogy hajdanán ez a hely is véres gladiátorküzdelmek színtere volt, és hogy annak idején itt vetették máglyára Luther Márton könyveit.

Angyalvár

A történet a vége felé közeledik, ám akcióban bőven nincs hiány. A jelek Hadrianus császár síremlékéhez, az Angyalvárhoz vezetnek, melyet a híres Angyal hídon át közelíthetünk meg.

Az idők során az épület volt börtön és pápai menedék is vész esetén.Éppen ezért egy földalatti alagút köti össze a Vatikánnal, hogy az egyházi főméltóság veszély esetén könnyen elmenekülhessen. A végkifejlet, az illuminátusok templomának felfedezése, a Passetto de Borgon keresztül a Vatikánba való visszatérés zárja a történetet – és utunkat.

Belépők

A fent említett nevezetességek közül egyedül a Vatikáni Múzeumba, valamint az Angyalvárba kell belépőt fizetni (16 és 11 €). A templomok és terek természetesen ingyen látogathatóak. Nem árt tudni, hogy a Vatikán vasárnaponként, az Angyalvár pedig hétfőnként zárva tart, az előbbiben éppen ezért szombaton és hétfőn nagyobb tömegre lehet számítani, mint a hét többi napján.

Tippek

Az Angyalvárhoz megéri sötétedés után is elsétálni, kivilágítva az Angyal híddal együtt csodálatos képet festenek. Nem különben a Szent Péter-bazilika, melyet innen is csodálatosan meg lehet örökíteni.

Pápai Svájci Gárda

A Gárda a római pápa testőrségét ellátó kisszámú katonai alakulat. A bekerülésnek komoly feltételei vannak, a gárdistáknak gyakran már a felmenőik is a pápát szolgálták. Kizárólag svájci állampolgárok jelentkezhetnek a posztra, de közülük is csak az a férfi, aki eléri a 174 cm-es magasságot. A teljes körű orvosi és pszichológiai vizsgálat és feddhetetlen előélet ellenőrzése mellett további kritérium, hogy a jelentkező 19. életévét betöltött személy legyen, ám kora ne haladja meg a 30. évet, jártas legyen a küzdősportokban, beszélje az olasz nyelvet és rendelkezzen legalább hároméves felsőfokú tanulmányokat igazoló diplomával.

A kiválasztottak 26 napos kiképzést kapnak. Szabadidejüket leginkább sportolással, mozgással töltik, saját focicsapatuk van, amivel barátságos mérkőzéseket játszanak svájci és külföldi futballistákkal. A színpompás gárdista díszegyenruhát a legenda szerint Michelangelo tervezte, valójában azonban Raffaello inspirálhatta az uniformist. A Gárda tagjai házasodhatnak és családot alapíthatnak, de csak 3 év szolgálat után.

Közlekedés

Rómának két metróvonala van, számtalan busz és villamos segíti a közlekedést. A 100 percig érvényes, átszállásra is alkalmas jegy 1,50 €, de 24 órás (7 €), 48 órás (12,50 €), 72 órás (18 €), illetve heti jegy (24 €) is beszerezhető. Automatákból, egyes állomásokon az ott üzemelő apróbb boltokban is lehet venni. 10 év alatti gyermekek ingyen közlekedhetnek.

Gasztronómia

Olaszországban lévén kulináris élvezeteknek biztos, hogy nem leszünk híján. Tészták, pizzák, remek borok és isteni desszertek csillapítják szomjunkat és étvágyunkat. Természetesen – ahogy a világ sok pontján – a nevezetességek közelében lévő vendéglátó egységek némileg drágábbak, ezért érdemes szétnézni a környező kisebb utcákban.

Ne hagyjuk ki a mennyei kávét és az isteni fagylaltot se, megkoronázzák a napunkat!

Utazz Wizz Air-rel Rómába!

A Wizz Air napi járatot indít Budapestről Róma Fiumicino repülőterére. Jegyek már 6990 Ft-tól elérhetőek a www.wizzair.com oldalon.

A Wizz Air Magyarország legnagyobb – jelenleg egyetlen – légitársasága. A vállalatot 2003-ban alapították, az egykor a Malévet irányító Váradi József vezetésével. Az első járat 2004. május 19-én szállt fel Katowicében. A 2014-es esztendőben már több, mint 15,8 millió utas fordult meg a fedélzeten, a kihasználtság pedig elérte a 86,7%-ot. 2015 februárjában a vállalat részvényeit bevezették a Londoni Értéktőzsdére, pár hónapja pedig arculatot is váltottak, a fehér, rózsaszín és kék színek lettek dominánsak. 2015 októbere újabb mérföldkövet hozott a cég életébe: ekkor üdvözölhették a 100 milliomodik utasukat. Egy hónappal később pedig főként A320-asokból álló flottájuk új taggal bővült, méghozzá egy 230 személyes Airbus A321ceo-val, mely London és Budapest között szeli a felhőket.

A Wizz Air 64 gépével elsősorban Európán belüli desztinációkra repíti az utazókat, ám portfóliójukban szerepel néhány ázsiai és afrikai célállomás is. Céljuk, hogy bárki számára elérhető áron minőségi szolgáltatást biztosítsanak. 21 bázisukról majd’ 400 útvonalat fednek le, május óta életbe lépett helyfoglalási opciójukkal pedig lehetővé teszik, hogy az utasok az általuk választott helyen élvezzék a repülést. Aki szeretné elkerülni a sorbanállást, élhet az elsőbbségi beszállás elnevezésű szolgáltatással, így elsőként léphet a fedélzetre. Diszkont légitársasághoz méltóan járataikon a Wizz Air légiutas-kísérői felár ellenében kínálnak ételt és italt, valamint a vállalat logójával fémjelzett ajándéktárgyakat.

A jelenleg is széles kínálattal rendelkező légitársaság folyamatosan bővíti a skálát, a választék 2016-tól Nizza és Baden-Baden városaival gyarapszik, Bakut pedig visszatérőként üdvözölhetjük a célállomások között. Érdemes figyelemmel kísérni folyamatos akcióikat, melyek során akár pár ezer forint fejében látogathatunk el a kontinens – és a szomszédos kettő – gyönyörű vidékeire.

További információ: www.wizzair.com

Miliosz Katalin 

Legyél az első hozzászóló "Az angyalok és démonok nyomán lépkedve" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*