Tizenöt turisztikai attrakciót és interaktív élményelemeket ígér a megújuló nyíregyházi múzeum

Fotó: nyiregyhaza.info.hu

Több mint 2,8 milliárd forintos beruházással teljesen megújul a nyíregyházi Jósa András Múzeum műemléki épülete, a belső és külső rekonstrukciót is magában foglaló kivitelezési munkálatok várhatóan idén nyáron kezdődnek el és a tervek szerint 2023 őszére fejeződnek be.

A felújításra, illetve az épület turisztikai jellegű fejlesztésére vissza nem térítendő támogatást nyert el a nyíregyházi önkormányzat, ez a beruházás az utolsó láncszem Nyíregyháza új kulturális negyedének kialakításában – mondta el a projektet beharangozó hétfői, nyíregyházi sajtótájékoztatón Ulrich Attila alpolgármester. Hozzátette, az önkormányzati tulajdonban lévő múzeumépület rekonstrukciójának tervezése jelenleg is zajlik, a felújítás várhatóan jövő év végére fejeződhet be.

Az 1924 és 1926 között Maróthy Kálmán tervei alapján, neoklasszicista stílusban épített épületegyüttes eredeti funkciója pénzügyi palota volt, a második világháborút követően megyei szakigazgatási szerveknek adott otthont, majd az MSZMP pártbizottságának székházaként működött. A jelenleg több mint egymillió tárgyat őrző Jósa András Múzeum 1974-ben nyitotta meg kapuit ezen a helyszínen, az azóta eltelt időben pedig nem végeztek hasonló jellegű felújítást az épületegyüttesen.

A múzeum a felújítás idejére az intézmény bezár, a műtárgygyűjteményeket elköltöztetik, vagy ideiglenesen máshol helyezik el – tette hozzá az alpolgármester. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója kifejtette, az idén 153 éves intézményben még soha nem volt hasonló méretű építészeti felújítás. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán elnyert pénzből a múzeum két szárnyában, négyezer négyzetméteren kezdődhet el a munka idén nyáron.

A múzeumigazgató a részletek említése nélkül elmondta, a megújult épületben tizenöt turisztikai attrakció, modern kiállítóterek és “interaktív élményelemek” várják majd a látogatókat. A nyíregyházi múzeum jelenlegi állandó kiállításait január végéig tekinthetik meg a látogatók. (MTI)