Töltse a hosszú hétvégét a kolbász fővárosában – 22. Csabai Kolbászfesztivál

Már csak egy hét és megnyitja kapuit Békéscsaba legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye a Csabai Kolbászfesztivál, amit a Guardian, brit országos napilap Európa 10 legjobb őszi fesztiválja közé sorolt. Október 19. és október 22. között a Városi Sportcsarnok ismét fesztiválvárossá alakul, ahol a hagyományőrzés mellett számos programmal készülnek a szervezők. Az Utazó Magazin idén 3. alkalommal látogat a Viharsarokba, a Kolbászfesztiválra.

A fesztivál középpontjában továbbra is hagyomány ápolás és a csabai kolbász öregbítése áll, hiszen A Csabai, Csabán az igazi! A programok október 19-én, pénteken kezdődnek az ifjúsági gyúrással, amire minden eddiginél többen jelentkeztek, hiszen 400 ifjúsági csapat indul a megmérettetésen. Szombaton pedig a felnőttek veszik birtokba a kolbásztöltőket, több mint 600 csapat méri össze tudását. Este pedig a hazai zenei szcéna legnépszerűbb előadói lépnek majd fel, a Punnany Massiff, Rúzsa Magdi, Kovács Kati, MAJKA és az Ők, a Magna Cum Laude, a Csík zenekar-Ferenczi György és a Budapest Bár.

A Csabai Kolbászfesztiválnak minden évben van vendég városa: korábban egy külföldi és egy belföldi település kapott bemutatkozási lehetőséget. Idén az a megtiszteltetés érte a fesztivált, hogy a díszvendég Magyarország fővárosa, Budapest lesz. Ugyanakkor a rendezvénynek idén nem csupán egy határon túli vendégvárosa, hanem egy határon túli vendégnemzete lesz, méghozzá Thaiföld mutatkozik be a gasztronómiai fesztiválon.

Kolbászkirály

A fesztiválra való hangolódás, azonban már október elején elkezdődött. Az előző évektől eltérően a szervezők a szárazkolbászverseny döntőjét október 4-én tartották. Hégely Sándor fesztiváligazgató és Hégelyné Győrfi Ilona programigazgató elmondták, a korábbi időpontban történő bírálás azért is volt jó, mert a közönség az eredmények alapján eldöntheti kitől vásárol a fesztiválon. A kolbászokat íz, szín, illat és a kolbász állománya, valamint vágási felületet alapján pontozta a 40 fő rangos szakmai és médiazsűri, a győztest pedig október 4-én hirdették ki.

Dr. Vincze Gábor – I. helyezett – 2018. Kolbászkirály, 2018. A Legjobb Csabai Kolbász
Hrabovszky Zoltán – II. helyezett
Kovács Árpád – III. helyezett

A díjazottak a presztízs mellett pénzjutalomban is részesültek – első helyezett nettó 150 ezer, a második díj nettó 100 ezer, a harmadik nettó 50 ezer forintot kap – amit a kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóján, október 19-én este a Mokry-sátor színpadán adnak át. Emellett 150 ezer forintos családi utazást is nyertek két felnőtt és két gyermek számára.

Kíméld a környezetet – Fesztiválozz egy pohárral!

A Csabai Kolbászfesztivál is már évek óta figyelmet fordít az ÖKOtudatosságra és a környezetkímélésre, ezért a szomjunkat oltó nedüt továbbra is REpohárban fogjuk megkapni, aminek az ára 500 ft és a fesztivál végéztével elrakhatjuk örök emlékbe. Hégelyné Győrfi Ilona programigazgató hozzátette, ha valakinek nincs kedve vagy lehetősége magánál tartani az üres poharat, leadhatja az átvételi ponton, és egy ökozsetont kap cserébe. Ezt aztán bármikor beválthatja egy új, tiszta pohárra. Tehát a korábbi évektől eltérően nem pénzt, hanem zsetont kapunk cserébe.

A környezettudatosság azonban nem csak a fesztiválok legnagyobb hulladék termésének, az eldobható műanyag poharak lecserélésében jelenik meg, hanem felhívják a figyelmet a szórólapozás csökkentésére, valamint a szelektív hulladékgyűjtésre is. Illetve az asztalokon öko-, vagyis lebomló anyagból készült asztalterítőket használnak.

Teljes program

Jegyárak