Top 10: a magyarok kedvenc osztrák síterepei

Ausztria hegyei a magyar turisták legkedveltebb úti céljai közé tartoznak. Főleg télen népszerűek, hiszen a kiváló sportolási és pihenési lehetőséget nyújtó alpesi síparadicsomok itthonról mindössze néhány órányi távolságra fekszenek. Sícentrumai kiválóan felszereltek, pályái és liftjei jól karbantartottak, és számos hóbiztos síterep várja a téli sportok szerelmeseit, amelyek látványa is egészen lenyűgöző. Még tél végén is remekül lehet síelni rajtuk.
Lássuk őket!

1. Murau-Kreischberg sírégió

Murau-Kreischberg 870-2118 méter magasságban fekvő síterepe nagy kedvenc a magyarok körében. A Magyarországtól 460 km-re lévő sípályarendszeren 17 kilométer kék, 15 kilométer piros és 8 kilométer fekete sípálya besíelésére van lehetőségünk. Mura-Kreischberg legmagasabb hegye a 2118 méter magas Rosenkranzhöhe, melyet felvonókkal érhetünk el. A sípálya alsó részén található a szánkópálya, az Airypark snowboard- és freeride-park, valamint a WM Aréna, mely világkupa versenyeknek ad otthont. Murau-Kreischberg síterepén, a 40 kilométer sípálya mellett gyermekpark, hófánk és időmérő sípálya teszi még emlékezetesebbé az ott töltött időt.

1997 óta minden évben rendeztek itt világkupa-futamokat vagy világbajnokságot. Összesen 23 snowboard és 7 freestyle sí világkupafutamot tartottak már. A 2003-as snowboard-világbajnokságot és a 2009-es telemark világbajnokságot követően a 2015-ös immár a harmadik FIS-világbajnokságnak is otthont adott a régió.

2. Schönberg-Lachtal

Schönberg-Lachtal Magyarországról könnyen megközelíthető, jó egyórányi autózásra van Graztól, kétórányira Bécstől, ezért az első és utolsó napi sízés is akár könnyen beiktatható a programba. A síterep 1600-2222 méteres magasságával és a 107 millió literes víztározójának köszönhetően a Keleti-Alpok egyik leghóbiztosabb síterületének számít. 40 kilométernyi, tökéletesen karbantartott kék, piros és fekete sípályával rendelkezik. A sítúrázók változatos ösvényeken hódíthatják meg a hegyet azért, hogy a fárasztó kapaszkodást követően 15 kilométernyi biztonságos, mély hóval borított terepen csúszhassanak vissza a völgybe. A napsütötte alpesi kunyhókban saját készítésű finomságokkal kényeztetik a betérőket. A sípálya alsó részén gyermekpark tanuló felvonóval és játékos sípályával várják a kisebbeket. A snowboardozás és freeride-síelés kedvelői a funpark akadályait próbálhatják ki. A szánkózni vágyók a Hirzmann-Alm 1,5 kilométer hosszú, kivilágított szánkópályáján csúszhatnak.

Síelés után jöhet a jól megérdemelt pihenés: Loipersdof termálfürdő.
A fárasztó síelés után nincs is jobb érzés, mint megpihentetni elfáradt végtagjainkat és elmerülni a kellemes meleg vízben. Jó hír, hogy az S6-os autópályán haladva Magyarország felé, utunkba esik a kedvelt Loipersdorf termálfürdő. Az élményfürdő kiváló kiegészítő program lehet a Stájerországban vagy Alsó-Ausztriában síelők részére. A 35 medencéjével és összesen négyezer négyzetméternyi vízfelületével, valamint gazdag szauna-választékával a termálfürdő egész Európa egyik legnagyobb wellness-kínálatával büszkélkedhet. A szaunarészleg nagy átalakításon esett át. Belső medencéi közül külön említésre méltó a vízi barlang, a homokos tengerpart kialakítású gyermekmedence, és a meleg vizű gyógymedence. A külső és belső teret óriási vízi csúszda köti össze, mely először sekély, majd egyre mélyülő úszómedencébe torkollik. A világ első párhuzamos versenycsúszdája, a Racer igazi versenyhangulatot teremt lámpákkal, időméréssel, egy 360 fokos fordulóval, Forma 1-es hangokkal. A medence alatt sós levegővel töltött pihenőterem húzódik székekkel, televízióval.

3. Nassfeld

Nassfeld Karintia legnagyobb síterepe, Ausztria tíz legkedveltebb síterepének egyike. A vendégeket sorra lenyűgözi az egyedüli panorámájával. A sokévi átlag alapján Nassfelden évi 850 napsütéses óra várja a vendégeket. Ez majdnem száz órával több, mint a többi hasonló síterepen mért napsütéses óra. A síterep fekvése is lehetővé teszi, hogy szinte egész nap a napos lejtőkön síelhessünk. 10 km-es sípályarendszerével, novembertől április közepéig száz százalékos hóbiztosságával egyedülálló adottságokkal rendelkezik.

Mindezek mellett a régióban nemcsak szeretnek bennünket, hanem különleges kedvezményeket is adnak nekünk, magyaroknak.

4. Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim az Alpok által védett völgyben 1100 méter magasan fekszik. Eleganciája, termál- és élményfürdője valamint kiváló sípályái révén vált híressé. Igazi sídoradó összesen 103 kilométernyi gondozott és hosszú sípályáival, és rendkívül modern liftjeivel. Az állandó fehérséget 880 hóágyú garantálja, melyekkel a pályarendszer 85 százalékát hóágyúzzák. A környéken a magyar a harmadik leggyakoribb vendég az osztrák és a német után. Itt találhatók Karintia leghosszabb sípályái, melyek közt van egy versenypálya is, melyen bárki kipróbálhatja magát. Bad Kleinkirchen büszkesége az olimpiai bajnok, Franz Klammer, akiről még egy lesiklópályát is elneveztek. Akiknek nem volt elég nappal a lejtők nyújtotta élvezet, azok este egy kivilágított pályán folytathatják a sízést. A helyi síiskola 150 sí tanára között öt magyar oktató is dolgozik. A snowboardosokat egy jól felszerelt funpark várja. Az sem elhanyagolható szempont, hogy 2000 feletti az évi napsütéses órák száma. A sípályák mellett, különösen szép helyeken piros heverők és fehér strandkosarak csábítanak időzésre. A napfürdő egy kis előzetes a vízi élményekhez – élménygazdag és eseménydús kikapcsolódás a Római Élményfürdőben, nyugalom és relaxáció várja a St. Kathrein Termálfürdőben.

Bad Kleinkirchheimban minden évben all inclusive szálláshelyek állnak a vendégek rendelkezésére az utószezonban, amelyhez mindkét termálfürdő és a teniszpályák használata is ingyenes, valamint adott időszakban síbérleti is ingyen jár hozzá! A mindenki számára ingyenes sí- és fürdőbusz kényelmesen köti össze a település különböző részeit, a fürdőket és a lifteket.

5. Gerlitzen

Gerlitzen a varázslatos Ossiachi-tó fölé emelkedő, egyik legnagyobb összefüggő pályarendszer és sícentrum Karintia tartomány közepén, Klagenfurt és Villach között terül el. Itt épült Karintia első hegyi felvonója 1928-ban. A tópartról kabinos felvonóval Annenheimből lehet feljutni a pályákhoz. Ötszáz méter tengerszint feletti magasságból visz fel gyorsan és meredeken ezer méter fölé, rálátni a gyönyörű tóra, Villachra, lenyűgöző a panoráma! Ausztrián belül e környéken belül a legmagasabb a napsütéses órák száma. A felhők megrekednek ezer méter körül, fölötte meg szikrázó a napsütés és felhőtlen kék az égbolt.

A Feriendorf Ossiach Wellness Hotel személyzetének nagy része magyar, nyelvtudás híján ez nagyban megkönnyíti az utazás előtti ügyintézést. Külön fürdő, konyha, kétágyas szobák és svédasztalos étkezés áll a vendégek rendelkezésére. A wellness-részlegen medence, gőzkabin, háromféle szauna, – az egész napos síelés után kellemesen ellazítja a beállt vádlit, a lefagyott arcot. A hütték mellett napozóágyak is vannak, ideális hely a napvégi levezetésre.

A téli wellness kiváló befejezése egy síeléssel töltött napnak. Nemcsak a Bad Kleinkirchheimben található termálfürdők, hanem a warmbad-villachi Karintia termálfürdő és a Millstätter See-nél valamint a Wörthersee-nél lévő fürdőházak is erővel és energiával való feltöltődésre invitálnak. A pihentető élvezetről gondoskodnak továbbá az olyan szállodá, mint a Wörthersee-nél lévő Schloss Seefeld, a Turrachon lévő Hotel Hochschober és a Millstätter See-nél lévő Hotel Koller, tartozó fűtött tóparti fürdők. Ezen kívül számos szállodában kínálnak – a szállástól és a régiótól függően – hagyományos és regionális wellness kezeléseket, például szaunakezeléseket, valamint havasi macskagyökérrel vagy cirbolyával végzett masszázst.

6. Flachau

 A többszörösen kitüntetett Flachau síterep széles és tökéletesen karbantartott sípályáiról, hóbiztos téli élményeiről és könnyű megközelíthetőségéről ismert.  Modern felvonói, otthonos síkunyhói, aprés-ski bárjai és különleges rendezvényei teszik olyan vonzóvá. A téli szezon legkiemelkedőbb rendezvénye az Audi FIS női sí világkupa. Flachauban abszolút hóbiztos és végtelennek tűnő sípályák, a téli sportok iránti elkötelezettség és az aktív kikapcsolódási lehetőségek egész sora várja az üdülővendégeket. A hó mennyisége és minősége az egész szezonban kiváló, köszönhetően a hóágyúzott technológiának. Egyszerűen megközelíthető, vonattal és autóval egyaránt. Flachau saját autópálya-lehajtóval rendelkezik, így a télen is tökéletesen hó- és jégmentesített A10-es autópályán könnyedén megközelíthető. Salzburg városából ingyenes busztranszfer indul Flachau síterepére.

 

Számos hütte, napozóterasz szolgál kikapcsolódásul, a síbérlet a Ski amadé többi síterepére is érvényes. Mindegy, hogy kezdő, kényelmesen a családdal vagy esetleg ambiciózus, mint egy profi: egy kiterjedt üdülés alkalmával is talál mindenki a maga számára megfelelő, kihívást jelentő pályát. A 2013-ban átadott G-Link kabinos felvonóval egészen különleges módon egyesítették a Flachau-Wagrain és a Wagrain-Alpendorf síterepeket. Külön érdekesség, hogy Flachau a „Herminator“ azaz Hermann Maier szülőotthona.

7. Lackenhof

Lackenhof Alsó-Ausztriában, az Ötscher-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekvő kis osztrák település. Hegyeshalomtól mindössze 260 kilométer, Budapesttől négy órai autózással kényelmesen elérhető. A településen már régóta működnek magyar üzemeltetésű szállások, dolgoznak magyar síoktatók, stabil ajánlatnak mondható a turistairodák kínálatában. A közeli Hochkar síterepével kombinálva nem tűnhet olyan kevésnek az itteni 20 km-nyi pálya, amely azért elég változatosra sikeredett, hiszen a kezdő pályákon kívül található itt fekete pálya is.

Jó hír, hogy a síterepre folyamatosan költenek, új liftet kapott tavaly, újabb hóágyúkat vásároltak, és a zseb mélyén is hordható bérlettel sokkal kényelmesebben síelhetünk. A hóviszonyok könnyen változhatnak, az időjárás néha tartogat meglepetéseket, tavaly például már október végén is lehetett itt síelni. A sívidék mindenekelőtt a családi síelésre alkalmas. A legkisebbeket a Sunny Kids Park várja varázsszönyeggel és gyermekfelügyelettel, a nagyobbak választhatnak az időméréses versenypálya, az izgalmas Cross Trail pálya, illetve a szabadstílusú síelésre és hódeszkázásra alkalmas Snowpark között. Az új, négyszemélyes ülőlifttel kényelmesen elérhető a Kis Ötscher. A felvonó hegyi állomásától kék, piros és fekete jelzésű sípályák várják a síelőket. Síelés után a síkunyhókba vagy a Schirmbárba érdemes betérni, ahol igazi jó hangulat vár mindenkit.

8. Semmering

A semmeringi hágónál 985-1340 méter között fekszik a magyarok és bécsiek körében is rendkívül népszerű síterület. Előnye, hogy könnyen és gyorsan megközelíthető, hiszen közvetlenül az S6-os főútvonal mentén fekszik, hátránya, hogy adottságaihoz mérten viszonylag drága. Összesen három lift, egy nyolcszemélyes kabinos, egy négyüléses és egy húzólift várja az ide látogatókat. Családosoknak, kezdőknek és sportos sízőknek egyaránt megfelelő szolgáltatást nyújt. A 14 km hosszú, gyönyörűen karbantartott, könnyű, középnehéz és nehéz lesiklópályák hóbefedettsége tökéletes a 25 hóágyúnak köszönhetően.

A Semmering-Hirschenkogel fő attrakciója az európai szinten is kivételes éjszakai megvilágítás, ezért is kapta a Zauberberg (Varázshegy) nevet. Hat sípályán élvezhetünk világkupa-színvonalú megvilágítást, de szánkópálya és éjszakai bárok is hozzájárulnak a varázslatos esti hangulathoz. A MEGA kivilágított lesiklópályával a Zauberg Semmeringen éjszaka is nappali világosság támad. Hirschenkogel Ausztria legnagyobb esti-síparadicsoma, de Európában is felzárkóztak a vezető skandináv síközpontok mellé. Szinte jobb fényviszonyok vannak, mint napközben! Ráadásul hazánkhoz közel csak ez a hely tud ilyen színvonalú esti sípályákat ilyen mennyiségben és hosszban nyújtani.

Azok számára akik hosszabb és több piros fokozatú pályára vágynak, a közeli Stuhleck síterepet ajánljuk, melynek szintkülönbsége a Hirschenkogeli terület háromszorosa.

9. Hochkar

A Göstlingnél emelkedő Hochkar Alsó-Ausztria legmagasabban kiépített és leghóbiztosabb sícentruma, ahol sokszor egészen május elejéig tart a szezon. Mióta megszűnt a határ, már a határőr sem néz furcsa szemekkel, hogy áprilisban vagy májusban megyünk Bécs mellé síelni egyet. Ha mostoha az időjárás, akkor csak itt van hó a környéken, és ilyenkor van egy kis zsúfoltság a 20 km-nyi pályarendszeren. Vagyis néha az előnye a hátránya. Ideális abban az esetben, ha a szomszédos terepek is működnek, és eloszlik a tömeg a környéken. Lehetetlen olyan hazai irodát találni, amely kihagyná a kínálatából. A környező falvakban baráti áron lehet jó szállásokat kifogni. A pályákon hat ülőlift, két húzó felvonó és két gyakorlólift található. A pályák egy része hóágyúzott, de erre nincs nagy szükség, mivel a környék mikroklímája rendkívül kedvező, nem ritka a két méter feletti hómagasság. A régió híres szülötte a szlalom Világkupa-győztes Thomas Sykora.

A környéken számtalan Aprés Ski lehetőség várja az ide utazókat, többek között egy huszonhat kilométeres sífutópálya, ötven kilométer hosszú takarított téli kirándulóút, jéghoki, élményfürdő, szauna, gőzfürdő, szolárium, tekepálya, lövészet, teniszpálya, bárok, éttermek, szórakozóhelyek és még hosszasan lehetne sorolni. Kiemelt rendezvények a krampuszfutás és a szilveszteri fáklyásmenet.

10. Obertauern

Salzburg nemcsak a Mozart emlékeit kereső turistákat, hanem a lelkes síelőket is vonzza, hiszen a tartomány tele van kiváló síterepekkel. Ez a hely a pár évvel ezelőtti, nagy hóhiányos szezon óta kitörölhetetlen a magyarok kedvencei közül. Akkor szinte az egyetlen válasz volt arra a kérdésre, hol lehet viszonylag közel, jó hóban síelni? Azóta az utazási irodák is ráharaptak a tuti, hóbiztos helyre. Obertauern igazából Magyarország felől az egyik legkönnyebben elérhető igazán színvonalas síterep. 1740 m magasan fekszik a sípálya. Nagyobb havazások idején csak hólánccal lehet felmenni a hágón. Obertauern egy igazi „üdülőfalu”, szállodákkal, panziókkal, éttermekkel, aprés-ski helyekkel. Több mint huszonöt felvonó szolgálja ki a síelőket. A nagy magasságnak, és a szerencsés elhelyezkedésnek köszönhetően november végétől május elejéig tart a szezon. A sípályákat úgy jelölték ki a hágót körülvevő hegyoldalakon, hogy az óramutató járásával megegyező, és azzal ellentétes irányban is körbe lehet síelni a falut, ez a Tauernrunde piros, illetve zöld változata. A síterepen mindenhol piros és zöld táblák jelzik, hogy hol, melyik irányba lehet beszállni a Tauernrundéba. Az obertauerni sípályák nagy része a fahatár felett van, így aki letér a kijelölt lejtőkről, hódolhat freeride-szenvedélyének. A bátor sízők és deszkások ideális hóviszonyok esetén lecsúszhatnak a Seekareck tetejéről egészen a Kehrkopfbahnig.

Obertauern számára a hírnevet az hozta meg, hogy a sícentrum korai éveiben látogatást tett itt a világhírű brit kultuszcsapat a Beatles, az együttes tagjai ráadásul a Help című filmjük forgatása közben ismerkedtek itt a sízés alapjaival. Világszerte sokmillió emberhez jutott el Obertauern szépsége a filmvásznon. Az együttes látogatásának emlékét azóta is őrzi a Beatles Bar nevű zenés szórakozóhely, ahol éjjel-nappal a legendás csapat zenéit hallgathatja a közönség. Ezen felül Obertauernben számtalan hütte, vendéglő és bár várja a sízőket, szórakozni vágyókat, az itt megszokott luxus színvonalú ellátással.

Legyél az első hozzászóló "Top 10: a magyarok kedvenc osztrák síterepei" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*