Top borvidékek a nagyvilágban

Manapság ugyan már sok helyen foglalkoznak bortermeléssel – még a Góbi-sivatagban is -, de a klasszikus borvidékek, a maguk évszázados hagyományaival továbbra is őrzik tekintélyüket.

 

Fehér vagy vörös, édes vagy száraz – a jó bor, minden színben jó. De az élvezeteket tekintve az sem mindegy, hogy a fenséges nedűket milyen étel – fehér vagy mondjuk vörös hús – mellé fogyasztjuk. Az igazi ínyencek ugyanis tudják, hogy a legjobb bor is akkor adja a legteljesebb élményt, ha a feltálalt fogások is hozzásegítenek az íz harmónia kiteljesedéséhez..

A három meghatározó borász nagyhatalom Franciaország, Olaszország és Spanyolország, mellett mára mások is komoly boros hagyományokra tettek szert. Közéjük tartozik az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Németország, Dél-Afrika, Chile és Portugália is, akiknek borvidékeit napestig lehetne sorolni. Az Utazó ezúttal a legizgalmasabb boros országok közül válogatott.

Franciaország egyik leghíresebb és legnagyobb borvidéke, Bordeaux-i, ami az UNESCO világörökség része és messze földön híres vörös boraival mintegy 700 millió palackkal száll be az éves bor versenybe.

Bordeaux

 

A bor és a gasztroturisták kedveltebb célpontja, a napsütötte Toszkána is, ami Olaszország északnyugati részén helyezkedik el. Ráadásul a borkóstolás és a napsütés mellett, itt a történelmi szépségű városok és a művészeti alkotások is elkápráztatják a turistákat. A régióba látogatók semmiképpen se hagyják ki a tartomány központját, Firenzét, ahol a Michelangelo ikonikus Dávid-szobrát is megtekinthetik.

Chianti landscape with bottle of wine in Italy

 

A spanyol borászat, az ország legnagyobb borvidékén, Riojában összpontosul, ahol szintén a vörös a nyerő, de azért a fehéret kedvelőeket sem felejtik el. A terület három régióból áll: Rioja Baja, Rioja Alavesa és Rioja Alta, ebből a legjelentősebb az altai régió. Érdekessége, hogy nagyobb ismertséget és hírnevét, a franciaországi katasztrófa, a Bordeaux-i járvány idején szerzett, hiszen innen pótolták a szomszéd elpusztult termését.

Rioja

 

Az újkori titánok közé tartozik az Amerikai Egyesült Államok, ahol a kaliforniai Napa völgye, nemcsak szépségével és különlegesen finom nedűivel nyűgözi le honfitársainkat. Az is dagaszthatja honfiúi – honleányi – keblünket, hogy az Újvilágban honfitársunk, Haraszty Ágoston gróf honosította meg a mára világhírű bortermesztést ezen a területen.

Napa

 

Az Argentin borászat szimbóluma Mendoza, amely az ország borexportjának a 90%-át adja. A csodálatos nedűivel híressé, ikonikussá vált borvidék hátterében magasló hegyek nemcsak, hogy csodálatos látványt nyújtanak, de egyben a szőlő öntözését is biztosítják.

Mendoza

 

Az igazi borbarátok körében Új-Zéland neve is egyre jobban cseng. A Wellington és környéki borvidék borászatai ma már olyan csúcsminőségű nedűket készítenek, amelyek az ínyencek körében is elismerést váltanak ki. A pincészetek éttermeket is fenntartanak, hogy a kóstolás mellett a tradicionális argentin falatok is hozzájáruljanak a gasztronómiai élmény kiteljesedéséhez.

Új-Zéland

 

Magyarországgal kapcsolatban jó hír, hogy ma már a magyar borok nem csak itthon világhírűek, mint a szocializmus éveiben. A borkultúra újjáéledésével pedig olyan borászatok születtek, amelyek minden borvidékből a legjobbat hozzák ki. Közülük a legismertebb Tokaj-hegyalja, a világ első zárt borvidéke, amely 2002-ben vált az UNESCO világörökség részévé.

Tokaj

 

Drozdik Evelin

Legyél az első hozzászóló "Top borvidékek a nagyvilágban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*