Története legnagyobb sztrájkjára készül a Ryanair – 600 járatot töröl

Hatszáz járatot töröl a Ryanair a jövő héten sztrájk miatt a szerdai és csütörtöki menetrendből, ami körülbelül 50 ezer utast érint.

Budapesti járat a légitársaság honlapja szerint csak július 26-án, csütörtökön érintett, a Brüsszel Charleroi-ra induló illetve onnan érkező esti járatpár, valamint a Barcelonából menetrend szerint 19:25-kor érkező járat nem fog tudni felszállni.

A Ryanair sokáig nem ismerte el a szakszervezeteket, majd a tavaly októberben a személyzet hiánya miatt bejelentett járattörlések óta több országban is megkezdhette tevékenyégét több pilóta- illetve légiutas-kísérő érdekképviselet. Ezzel is magyarázható, hogy a Ryanair első nagy sztrájkhelyzetét éli meg, amelynek során a belga, portugál és spanyol légiutas-kísérők fognak sztrájkolni.

Az európai légiutas-kísérők sztrájkját az ír Ryanair-pilóták munkabeszüntetése előzi meg, ők július 20-án és 24-én tiltakoznak.

A Reuters szerint a személyzet a munkakörülményekre panaszkodik. Állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig csak akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással. Emiatt a személyzet 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követelést fogalmaztak meg.

A légitársaság leszögezte: a jogalap nélküli sztrájkkal semmit nem érnek el a szakszervezetek csak azt, hogy több család nyaralását akadályozzák.