Ez lett Európa legszebb szigete 2018-ban!

Naoussa egykori halászfalva varázslatos hely, a színes, virágokkal teli kis utcákkalNaoussa egykori halászfalva varázslatos hely, a színes, virágokkal teli kis utcákkal

Európa több ezer gyönyörű szigete közül elég nehéz kiválasztani a legszebbet. Bizonyára kedves Olvasó, Önnek is van kedvence, ahova bármikor visszamenne. Azonban aki úgy választ úti célt, hogy ad mások véleményére, annak ajánljuk a görög Paros szigetét, amit 2018 legszebb szigetének választottak a Travel + Leisure olvasói. Nézzük, mitől is ilyen népszerű ez a sziget!

Aki járt már Görögországban, vagy annak bármely szigetén, az tudja, hogy a görög szigeteken többnyire minden megvan, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges: napfény, gyönyörű strandok, kéklő tenger, varázslatos tájak, történelmi emlékek, és nem utolsó sorban barátságos, kedves emberek, akiknek a vendégszeretete jó érzéssel tölti el a nyaralókat. Bár sokáig (és talán sokaknak még mindig) Szantorini a bakancslistás nagy kedvenc, úgy tűnik most vetélytársra akadt a közelben.

Paros szigete az Égei-tenger közepén, a Kükládok szigetcsoport szívében található. Hagyományos kis falvai, különösen a Naoussa, a Parikia és a Lefkes tökéletes mintapéldája a görög építészetnek, ahol fehérre meszelt cukorházak, apróköves utcácskák és öreg szélmalmok kápráztatják a vendégeket. A strandok a kristálytiszta vizükről és az aranyszínű homokról híresek. A délkeleti strandok, mint például a Golden Beach és az Új Aranypart, különösen szörfözést kedvelők paradicsoma. Azok, akik a homokos parton szeretnének napozni, ellátogathatnak el a helyi lakosok körében is népszerű Ambelasba, vagy a Santa Mariaba, ahol a napfürdőzés után a tengerparti bárokban gyönyörködhetnek a lemenő nap fényében.

Azok a turisták, akik inkább a sziget történelmét szeretnék felfedezni, a bizánci úton haladva megcsodálhatják a főváros, Parikia kikötője mellett álló, a sziget leghíresebb bizánci templomát, az Ekatontapilianit. A templomtól nem messze található a Régészeti Múzeum, ami a neolitikus korszaktól, a sziget mintegy 6000 éves történelmét mutatja be. A város érdekessége még, hogy itt tárták fel a Kükládok legősibb temetőjét is, amit az i.e. 8. századtól az i.sz. 3. századig használtak a szigetlakók.

És aki szereti a pillangókat, annak kihagyhatatlan program a Parikiától 6 km-re található Pillangók Völgye, ahol több ezernyi repkedő pillangót lehet megcsodálni.

Extra bónusz Paros szigetéhez, hogy hajóval körülbelül egy óra alatt át lehet jutni a legközelebbi szigetre, Naxosra, amit sokan még talán jobban is kedvelnek Páros szigeténél. És persze, ki tudja? Még az is meglehet, hogy jövőre Naxos lesz a befutó…