Toulouse-Lautrec litográfiái a Szépművészeti Múzeumban

Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) 1891-ben készítette első plakátját, egyúttal első litográfiáját. Életének utolsó tíz évében meghatározó szerepet játszott ez a technika. A 368 lapból álló sokszorosított grafikai életműből több mint kétszáz litográfiával, közöttük tíz nagyméretű plakáttal rendelkezik a múzeum, melyet a kiállításon néhány külföldről kölcsönzött plakát egészít ki.

A kiállítás a művészhez kötődő párizsi színhelyeket és alakokat tematikus csoportosításban mutatja be. A tárlat legátfogóbb egysége a 19. század végi szórakoztató ipar legfontosabb helyeit, a zenés kávéházak, táncos mulatók és kabarék világát (így Moulin Rouge-ot) és a legnépszerűbb sztárokat idézi meg. Külön részt alkotnak a színházzal összefüggő művek: plakátok-és szereposztások, valamint színpadi jelentek. Önálló egységet alkot a bordélyházak világa, középpontjában a múzeum egyetlen olajképével (Ezek a hölgyek az ebédlőben), melyet szintén a világháborút megelőzően vásárolt a múzeum. A társadalom peremén élők intim pillanatait szokatlan együttérzéssel ábrázoló 1896-os Elles (Lányok) litográfiai-sorozat a művész legjelentősebb alkotásai közé tartozik. A kiállítás bemutatja a művész baráti körét és a társasági élet egyéb színhelyeit (például a lóversenyét) is.

A kor mozgalmas Párizsának megelevenítését a kiállításba integrált archív fotók, filmek és zenei betétek segítik. Az izgalmas kiállítás 2014. április 24-e és augusztus 24-e között látogatható.

Legyél az első hozzászóló "Toulouse-Lautrec litográfiái a Szépművészeti Múzeumban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*