A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye Egerben

2015 és 2017 között a Szépművészet Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye több vidéki helyszínen rendez időszaki kiállításokat a jelenleg zárva tartó állandó kiállítás anyagából. A kiállítások nem kronologikus rendben, hanem tematikus elrendezésben, ókori egyiptomi kontextusukba helyezve mutatják be a Gyűjteményének kiemelkedő remekműveit, melyeknek nagy része most először hagyja el a Szépművészeti Múzeum épületét.

Az egri Dobó István Vármúzeumban rendezett kiállítás az ókori egyiptomi világnézet egyik alapgondolatát, az újjászületést állítja a középpontba. Az egyiptomi felfogás szerint ugyanis a lét – az embereké, az isteneké és a halottaké – nem merev állandóság, hanem folytonos, ciklikusan ismétlődő megújulás.

A kiállítás felső szintje az emberek és az istenek világát, valamint a közöttük zajló kommunikáció lehetőségeit mutatja be. E kommunikáció központi alakja az uralkodó, aki isteni származásánál fogva közvetítő volt a halandók és az isten szféra között. Egyiptom lakói számára az ő személye volt a záloga a békének és a jólétnek, az istenek pedig azt várták tőle, hogy az általuk létrehozott világrendet segítsen fenntartani (vagyis folyamatosan újjáteremteni) a földön.

Eger Szépművészeti

A felső szint végében a templomok hétköznapi emberektől elzárt világa elevenedik meg, ahová csak az uralkodó vagy az őt képviselő papok léphettek be, hogy elvégezzék a szükséges szertartásokat.

A halál az egyiptomiak számára csupán a földi élet és az újjászületés közötti átmenet egyik állomása, kapuja volt. A kiállítás alsó szintje a halottak birodalmát mutatja be, amelynek ura az ókori Egyiptom egyik legfontosabb istene, a túlvilág királya, Ozirisz. A kiállításon látható néhány jellegzetes temetkezési melléklet (koporsó, maszk és egyéb múmiadísz, szívskarabeusz, kanopusz edény, usébti) a fáraókor különböző időszakaiból, amelyeket a sírkamrában, a temetkezés közvetlen közelében helyeztek el. Ezek mindegyike a halál utáni, isteni lényként való újjászületést és a túlvilági életben való boldogulást szolgálta.

Legyél az első hozzászóló "A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye Egerben" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*